Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur allvarliga blodbristen i Uppsala kan lösas i klippet ovan. Foto: SVT/Hanna Schück

Stor brist på blod i Uppsala: ”På gränsen till akut”

Publicerad

Behovet av blod är stort på flera håll i landet, speciellt i storstadsregionerna, där blodlagren just nu är låga. I Uppsala är situationen mycket kritisk.

– Vi ligger snubblande nära gränsen till akutläge, säger Maggie Östlund, på GeBlod som tillhör Region Uppsala.

Det är under de senaste två veckorna som Region Uppsala märkt hur lagren gått ned. Bristen gäller i princip alla blodgrupper, men viktigast att få in är blodgrupp A och 0 – eftersom de är vanligast. För att Akademiska sjukhuset ska klara sin försörjning behöver 400-500 personer komma för att ge blod varje vecka.

Semestertider i kombination med corona tror Maggie Östlund är svaret på det uppkomna läget.

Än är situationen inte såpass akut att planerade operationer måste ställas in, något som skulle kunna bli en konsekvens. Om bristen blir för stor i Uppsala ska man kunna ta hjälp av närliggande regioner.

Vad kan man göra för att undvika den här situationen?

– Det är en svår fråga, om vi är fler blodgivare över hela Sverige finns det större resurser att ta av vid brist. Men nu är det brist i hela Sverige, det gör läget mer sårbart för alla.

I klippet: Hör mer om blodbristen och hur den kan lösas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer