Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter ute i snöovädret: ”Kan komma uppemot 14 centimeter snö till midnatt”. Foto: Utryckning Uppsala/Frida Wallin Nilsson

Snöoväder över Uppsala: ”Stanna hemma i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Ett snöoväder har dragit in över Uppsala och länet, vilket bland annat resulterat i omfattande problem i trafiken. Bussar och tåg har också påverkats under tisdagen.

– Rådet är att stanna hemma i dag, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Vid 18-tiden på tisdagen hörs plogbilar överallt i centrala Uppsala, och snön har slutat falla. Trafikproblemen kvarstår dock.

Problem för tågtrafiken

Tågtrafiken har drabbats av snön och blåsten. Flera tågavgångar har under dagen ställts in. Vid 18-tiden var förseningarna fortfarande påtagliga. Resenärer kan få vänta upp till en timme på försenade tåg både söder- och norrgående.

”Stanna hemma”

Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid Polisen, varnade redan imorse för att ge sig ut på vägarna.

– Är det saker man kan göra imorgon, så bör man avvakta. Vädret är extremt dåligt. Rådet är att stanna hemma idag, säger Magnus Jansson Klarin.

Under tisdagen har flera trafikolyckor inträffat. Bland annat hamnade en skolbuss med 30 barn i diket. Ingen kom till skada.

Tekniska problem i appen

Totalt 20 busslinjer är inställda i länet, enligt UL. Även alla skolbussar, med undantag från Eköping, är inställda på obestämd tid.

Sedan 14.30 har UL även haft tekniska problem.

– Vi kan inte uppdatera vår app och webben, så det är svårt för resenärerna att få uppdaterad information, säger Maria Hasselgren, presschef på Trafik och samhälle.

Det finns ingen prognos för när problemen kan lösas.

Snökanonseffekten

SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir säger att snöovädret sticker ut på flera sätt. Dels håller det i sig hela veckan ut och dels att lågtrycket kommer österifrån vilket medför kalla polarvindar.

– Nordanvinden som kommer med lågtrycket ger också en förstärkning i snöfallet, så kallad snökanonseffekt, säger hon.

I klippet nedan: SVT:s meteorolog om hur länge snöovädret håller i sig:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer nya snöområden – hör SVT:s meteorolog Markus Sjöstedts prognos i videon. Foto: SVT

Senaste nytt om snöovädret

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi här för denna gång. Tack för att ni följt vår rapportering!

Busstrafiken i Skellefteå fortsatt påverkad

Trafiken är fortfarande i gång på alla linjer, men det är återstår en del svårigheter med framkomligheten i Skellefteå.

Gymnasievägen är i väldigt dåligt skick och därför leds trafiken om från Aurumrondellen till stora rondellen vid Willys via E4.

Hållplatserna Coop och Gymnasievägen kommer inte att vara igång. Detta gäller från kl 16:20.

Flygbussen stannar enbart vid Hotell Aurum och inte vid Hållplats Coop. Det gäller från 18:00.

Bussar som kör från Centrum till Solbacken på linje 1 kör via Höjdgatan och trafikerar därför inte hållplatserna Bussbommen, Blidvädersgatan och Försommargatan.

Linje 2 trafikerar inte hållplatsen på Sävenäs.

Lastbil blockerar bro utanför Umeå

En singelolycka med lastbil inträffade på Sörforsvägen strax innan 12-tiden på torsdagen. Lastbilen blockerar vägen över bron mellan Brännland och Sörfors, så framkomligheten är begränsad.

Ytterligare en lastbilsolycka inträffade i Vindelns kommun vid ungefär samma tidpunkt på E12 i höjd med Hälsingfors. Lastbilen har åkt av diket.

Lastbilen står inte i vägen för trafiken, enligt räddningstjänsten.

Foto: Privat

Stopp i tågtrafiken vid Sundsvall central

På grund av att ett snöröjningsfordon kört in i en kontaktledning är det stopp för samtliga tåg som går via Sundsvall C och Njurundabommen. Läs mer:

Lövånger har störst snödjup

Lövånger har mest snö i landet bland SMHI:s officiella väderstationer. Klockan 7 imorse mätte snödjupet 70 centimeter på mätstationen.

Mätvärdet kommer att kontrollgranskas.

Uppdatering:

Efter en uppdatering hos SMHI halkar Lövånger ner på en tredjeplats gällande snödjup, efter Vallbo som har 120 centimeter snödjup och Åsarna som har 71 centimeter snödjup.

En buss vid en snödriva
En lokalbuss i Umeå har kört in i en stolpe vid universitetet på morgonen. Initialt har varken räddningstjänst eller polis kallats till platsen. Foto: SVT

Nu går bussarna igen i Skellefteå

Tidigt nu på torsdagsmorgonen meddelar Skellefteå buss att alla linjer nu är igång enligt den ordinarie tidtabellen. Det kan dock uppstå förseningar på grund av att det fortfarande pågår snöröjning runt om i kommunen.

Liverapporten stänger för ikväll

Nu tar uppdateringarna i den här rapporten uppehåll över natten. Ta det varsamt om du ger dig ut på vägarna eftersom det fortfarande kan vara besvärligt väglag på många platser.

Rapporteringen återupptas igen under torsdagen.

En innergård på Tomtebo i Umeå med djupt snötäcke efter det kraftiga snöfallet under onsdagen.

Arbetare.. • När kommer man till mindre gator och skottar?! Har inte kunnat köra bil på 2 dagar och chefen vill gärna att jag jobbar…

Hej! Jag vet inte i vilken kommun du bor, men vi vet att det på flera håll har varit svårt att hinna på grund av de stora snömängder som kommit. Tidigare idag sa till exempel Umeå kommun att det kan ta någon dag innan de helt är ikapp.

Agneta • Milslånga köer södergående riktning till Skellefteå. Lastbil i centrala Skellefteå ska ha orsakat en olycka.

Enligt räddningstjänsten i Skellefteå så har en lastbil gått sönder och kö har bildats på E4 i norrgående riktning. Det ska ha inträffat vid 16-tiden.

Bärgare har kallats till platsen men i övrigt finns ingen mer information, varken hos räddningstjänsten eller Trafikverket.

Uppdaterad 19:17:

Enligt polisen ska flera lastbilar ha fastnat i snömodden vid E4 intill Mackvägen i Skellefteå. Bärgare har varit där flera vändor.

Strax före 18 var insatserna klara på platsen.

Agneta • Hur länge är e4 avstängd norrgående riktning Skellefteå.

Hej!

Vad jag kan se så finns inga hinder eller avstängningar i norrgående riktning. En lastbil står just nu illa till på E4 i södergående körfält, precis norr om Umeå.

På körbanan mellan Sävar och Täfteböle ligger ett lastbilsdäck på körbanan – men det ska inte påverka trafiken nämnvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.