Rättsexperten Sven-Erik Alhem tycker att nämndemännen bör entledigas. Foto: TT

Rättsexperten: ”Nämndemännen har förbrukat sitt förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade domen vid Uppsala tingsrätt där två nämndemän valde att fria en man åtalad för våldtäktsförsök får skarp kritik. Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem tycker att nämndemännen ska tvingas lämna sina uppdrag.

Enligt domen ansåg de två nämndemännen att kvinnan inte var trovärdig, bland annat för att hon ska ha skrattat, varit spänd och inte tittat den tilltalade i ögonen under rättegången.

Rättens ordförande och den tredje nämndemannen ansåg däremot att åklagaren har lagt fram bevis som räcker för en fällande dom.

Eftersom att det inte fanns någon majoritet för varken friande eller fällande dom, så friades mannen.

”Bör entledigas”

Den tidigare överåklagaren och straffrättsexperten Sven-Erik Alhem tycker att nämndemännen genom sitt agerande har förbrukat sitt förtroende och därmed bör entledigas av domstolen.

Chefen för Uppsala tingsrätt, Catarina Barketorp, anser att nämndemännen har dömt fel men att det inte räcker för att avsätta eller stänga av dem från sina uppdrag.

– Att sådant här sker vid enstaka fall betyder inte att man kan avsätta någon, säger hon.

”Politiker ska inte recensera domar”

De båda nämndemännen är nominerade av socialdemokraterna och partiet har nu bett dem att lämna sina uppdrag.

– Vi vill absolut inte recensera domslutet men när nämndemän, som vi nominerat, uppenbart misslyckats med bevisvärdering vore det oansvarigt att inte be dem lämna sina uppdrag, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd.

 Socialdemokraternas agerande får kritik av Catarina Barketorp, chef för Uppsala tingsrätt.

– Nämndemannauppdraget ska vara opolitiskt och då ska inte partier recensera enskilda domar, säger hon. 

Hör Sven-Erik Alhem om domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.