Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kören Young Cathedral Voices spexade till det efter inspelningen av sin luciakonsert. I klippet hör du ett smakprov på en sång från konserten. Foto: Margareta Raab/privat

”Strutkören” väcker uppmärksamhet i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

När Young Cathedral Voices från Uppsala domkyrka inte kunde åka till Polen för att lussa på svenska ambassaden, spelade de in en konsert istället. Och då kom någon på idén att använda stjärngossarnas strutar som munskydd.

– Vi hade spelat in konserten och det var sent på kvällen. Då var det någon som sa att man kan ju använda struten som munskydd. Så tog vi bilden och skrattade åt det, säger dirigent Margareta Raab. Hon leder två av Uppsala domkyrkas körer: gosskören och flickkören.

Kören som var med vid just det här repetitionstillfället är en blandad projektkör på cirka 20 deltagare som går under namnet Young Cathedral Voices. I fem års tid har kören åkt till svenska ambassaden i Warszawa för att gå luciatåg. I år blir det ingen resa på grund av pandemin, så ambassaden bad istället om en inspelad konsert som de kan sända på webben. Konserten spelades in i måndags kväll.

– Det var bara vi som var i kyrkan. Det blev en väldigt fin kväll, vi fick i alla fall lite luciafirande, säger Margareta Raab.

Efter inspelningen spexade kören de till det och använde stjärngossestrutarna som munskydd. Foto: Margareta Raab/privat

Coronaanpassade repetitioner

Körrepetitionerna har pågått under hösten fram tills nu då de nya restriktionerna börjat gälla. Men de har haft kortare reptider, hållit stora avstånd och inte kunnat öva i helkör.

– Det har varit väldigt meningsfullt, även om vi inte haft något att jobba mot. Det har skärpt koncentrationen, för att det inte går att sitta och småprata.

Och trots stor fysisk frånvaro har de för första gången haft hundraprocentig närvaro då alla rep sänts via zoom.

– Det kommer vi fortsätta med efter pandemin. Ungdomar uppskattar verkligen den möjligheten. Frånvaro både från skolan och kören är ganska stressande för dem, säger Margareta Raab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer