Studenternas – långt från allsvensk klass

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kan Sirius fotboll vara klart för Allsvenskan. I vägen står Falkenberg – lagen möts i två kvalmatcher. Men skulle det gå Sirius väg väntar ett annat problem. Studenternas håller inte måttet.

Det blir en tuff utmaning för Sirius och Sportfastigheter AB, det kommunala bolag som driftar Studenternas idag, om klubben skulle kvala in i Allsvenskan under veckan. Bland annat saknas 800 sittplatser under tak, 25 platser för media och så fattas planuppvärmning och kameraövervakning med tillhörande ledningshytt på huvudläktaren.

– Det blir en jätteutmaning för föreningen och arenaägaren om Sirius skulle kvala in i Allsvenskan. De har ju redan dispens för planuppvärmning och planövertäckning idag och det är inte säkert de får igen, säger Gert Nilsson, tävlingssekreterare på Svenska fotbollsförbundet.

SIRIUSKVAL

Väntat 44 år

Några kostnader för att rusta upp Studenternas till allsvensk standard vill inte klubben uttala sig om idag, det är helt enkelt för tidigt. Men att det kommer att kosta betydande summor, det är klart. Trots det darrar man inte inför kommande utmaningar om det nu skulle bli Allsvenskan nästa år.

– Nej, vi har väntat på det här i 44 år så det är ju en jättemöjlighet för oss att gå upp. Vi kommer att sätta oss med förbundet och Sportfastigheter AB direkt i nästa vecka och se vad som är möjligt och inte, säger Per Nohr, evenemangsansvarig i Sirius.

Besiktning

Först väntar två avgörande matcher mot Falkenberg (torsdag hemma och söndag borta) och efter det vet man om det blir Allsvenskan eller Superettan för Sirius nästa år. Och först då börjar Svenska fotbollsförbundets besiktning av Studenternas.

– Går de upp i Allsvenskan kommer vi att göra en förbesiktning redan under november. Om de är kvar i Superettan gör vi en besiktning först i mars, där vet vi redan hur de ligger till, säger Gert Nilsson, tävlingssekreterare på Svenska fotbollsförbundet.

Kraven på Studenternas

Om man vill spela på Studenternas i Allsvenskan fattas idag:

  • 800 sittplatser under tak
  • 25 medieplatser till journalister
  • Kameraövervakning med tillhörande hytt på huvudläktaren
  • Max 50 procent av publikkapaciteten får vara ståplats.

Studenternas uppfyller alla krav för att få spela i Superettan förutm kravet på uppvärmd plan och planövertäckning. För de bitarna har man idag dispens men den går ut i december.

Källa: Svenska fotbollsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SIRIUSKVAL

Mer i ämnet