En ny studie ska minska risken för återfall i malignt melanom (hudcancer). Foto: TT

Studie ska minska återfall av hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan återfall av hudcancer upptäckas i tid? Det ska forskare vid Akademiska sjukhuset nu försöka ta reda på.

Omkring 4.000 svenskar får diagnosen malignt melanom varje år, det gör sjukdomen till den cancerform som ökar mest.

Nu ska en studie med 1.300 patienter från hela landet visa om en mer grundlig uppföljning kan förebygga återfall bättre. Patienterna som ingår i studien löper alla hög risk för återfall efter att ha behandlats med kirurgiska ingrepp.

Röntgen och blodprov

Tidigare har uppföljningen av hudcancerpatienter bara bestått av en kroppsundersökning, men i studien ska patienterna också röntgas och få lämna blodprov.

– Målet med studien är att se om utökade uppföljningar leder till tidigare upptäckt av återfall och därmed en bättre prognos, säger Gustav Ullenhag, onkolog och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

MALIGNT MELANOM – DEN FARLIGASTE HUDCANCERN

Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer och består av cancer i pigmentbildande melanocyter.

Melanom uppträder som oftast på huden men kan också förekomma i andra pigmenterade organ som i ögat, vulva och slemhinnor.

Melanom utvecklas liksom annan cancer stegvis, och det är först när tumören blivit en elakartad cancer som den heter melanom. Eftersom melanom lätt bildar metastaser är det den dödligaste formen av hudcancer.

Drygt 2000 personer drabbas varje år i Sverige av malignt melanom. Antalet fall har under tiden 1984 till 2003 ökat årligen med cirka 1,7 % för kvinnor och 2,1 % för män, enligt statistik från cancerregistret.

(Källor: Wikipedia, Vårdguiden, Socialstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.