Hudcancerdiagnos ska ställas på en sekund

Uppdaterad
Publicerad

Malignt melanom är den cancerform som ökar allra snabbast. Nu har en forskare på Tekniska högskolan i Stockholm utvecklat en ny diagnosmetod som sekundsnabbt kan avgöra om en hudförändring kan vara farlig eller inte.

Äntligen är den lite varmare solen tillbaka men som vanligt gäller det att vara försiktig. Enligt Cancerfonden drabbades förra året 3.276 personer av hudcancer, malignt melanom, och det gäller att upptäcka de farliga hudförändringarna i tid.

Fritzi Töpfer på Tekniska högskolan i Stockholm har tillsammans med Karolinska institutet utvecklat en diagnosmetod som med hjälp av mikrovågor på mindre en sekund kan avgöra om en hudfläck är farlig eller inte.

– Vävnaderna skiljer sig åt. Till exempel så har tumörer en större andel vatten i sig och därför reflekteras mikrovågorna på ett annat sätt än frisk vävnad, säger forskaren Fritzi Töpfer.

Viktigt i Sverige

Metoden kommer inte att kunna ersätta dermatologerna, hudspecialisterna, men det kommer att bli lättare och gå snabbare att undersöka betydligt fler personer än i dag enligt Fritzi Töpfer.

– Den här forskningen är viktigt inte minst i Sverige där vi har ett ökat antal fall av hudcancer varje år. Det betyder att vi får fler patienter samtidigt som det är brist på dermatologer. Därför behöver vi teknik som kan screena många.

Tekniken dröjer

Men det kommer att ta tid innan tekniken som kan snabbkontollera huden är helt färdigutvecklad enligt forskarna.

– Ja, det kommer att ta ett par år, men det här är ändå ett problem som inte kommer att lösa sig utan bara bli värre de närmaste åren, säger Fritzi Töpfer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.