Surt läge för villaförsäljarna

Publicerad

Försäljare av villor får i allt högre utsträckning nöja sig med ett lägre pris. Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspris i oktober, enligt statistik från Hemnet.

Tidigare i veckan släppte Valueguard sitt HOX-index som visar att bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober. Sämst var utvecklingen för villor med en nedgång på 1,2 procent, detta före justeringar av säsongseffekter.

Siffrorna från Hemnet bekräftar nu bilden att det är köparnas marknad. Under oktober var det 35 procent av villorna som såldes under utgångspris. Det är en förändring med åtta procentenheter jämfört med samma period föregående år.

– Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjningen på sju år har sannolikt påverkat prisförväntningarna. Man ska inte underskatta psykologin i bostadsmarknaden och även om det inte påverkat plånboken ännu så bidrar det till läget, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

I Stockholm är situationen värst, där är det 40 procent av villorna där man inte når upp till utgångspriset, en ökning med 13 procentenheter jämfört med föregående år.

– Det är inte jätteöverraskande. Det senaste amorteringskravet har i större omfattning påverkat marknaden för dyrare objekt, säger Staffan Tell.

Bland analytikerna går åsikterna isär om den framtida utvecklingen. SEB skriver i ett marknadsbrev att man förväntar sig fortsatt prispress på grund av ett ökat utbud av nybyggda bostäder. Nordea i sin tur, skriver att ”den övergripande bilden är en fortsatt stabilisering av bostadspriserna efter nedgången förra året”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer