Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kerstin Mårtensson är en av de som gett sig ut för att leta efter delar av den meteorit som syntes i Uppsalatrakten förra lördagen. ”Det är vi som är lite nördiga som går ut och gör sånt här”, säger hon, och tillägger att hon verkligen hoppas hitta en bit av stenen. Foto: SVT

Jakten på rester efter rymdstenen i full gång

Uppdaterad
Publicerad

66 år har gått sedan någon hittade en färsk nedfallen meteorit i Sverige.

Men det hindrar inte de entusiaster som nu letar efter rester av den rymdsten som slog ned utanför Uppsala förra veckan.

– Det här är ju en ”once in a lifetime” chans att komma hit och försöka hitta något, säger Jim Gage, ordförande i Västerås astronomi- och rymdforskningsförening.

Det var under förra lördagen som ett kraftigt ljussken lyste upp himlen i stora delar av Mellansverige. Fenomenet visade sig vara en bolid, en brinnande meteorit.

Nu är det många som hoppas kunna hitta ett fysiskt minne av den nedfallna rymdstenen. Jim Gage är en av dem. Han berättar att han pratat med kollegor som såg det starka ljusskenet förra lördagen.

– Jag blev alldeles tokig. Det här är ju en ”once in a lifetime” chans att komma hit och försöka hitta något. Det är jättespännande, säger han när SVT träffar honom och andra hoppfulla rymdstensletare på ett fält utanför Uppsala.

En som gör honom sällskap är Kerstin Mårtensson från Uppsala amatörastronomer.

– Det är vi som är lite nördiga som går ut och gör det här, säger hon.

Hon berättar vidare att det troligtvis är väldigt små delar av rymdstenen som går att hitta.

– Men vi hoppas att det ska ha varit en lite större bit, som en golfboll. Det skulle vara jättekul att hitta.

Om de lyckas hitta någonting skulle det fyndet kunna besvara frågan var meteoriten kom ifrån. Man tror att den härstammar från asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Utländska ”skattletare”

Det svenska sällskapet är inte ensamma i sitt letande – det ryktas om både danskar och norrmän i buskarna.

– Den har ju ett vetenskapligt värde, det värdet är egentligen det högsta. Sen finns det en hel annan marknad för det också. Jag kan säga att många av de som kommer från utlandet har ett rent ekonomiskt perspektiv, säger Eric Stempels, astronom och forskare Uppsala universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer