Segerstedthuset nomineras med motiveringen: ”Som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De fulaste nybyggnationerna utses

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges fulaste nybyggnationer utses av nätverket Arkitekturupproret. Genom ”Kasper Kalkon-priset” får nätverkets medlemmar rösta på tio förslag. Två av de nominerade byggnaderna finns i Uppsala.

Det nya ”Kasper Kalkon-priset” instiftades i år av nätverket Arkitekturuppropet som en motpol till det prestigefulla Kasper Salin-priset som Sveriges Arkitekter årligen delar ut till ett svenskt byggnadsverk eller en grupp byggnader. Bland de nominerade till ”Kasper Kalkon-priset” återfinns två byggnader i Uppsala, Segerstedthuset och Uppsala Entré.

Sigvald Freylander är sekreterare i föreningen Arkitekturupproret.

Varför tror du att Uppsala har två byggnader med på listan?

– Uppsala är i snabbt förfall rent arkitektoniskt vad gäller nybyggnationer. Det är groteska skapelser som springer upp som svampar ur jorden, speciellt runt tågstationen och vid botaniskaträdgården, säger Sigvald Freylander, sekreterare i föreningen Arkitekturupproret.

Borde man inte lyfta upp goda exempel istället?

– Definitivt inte, här får vi upp allmänhetens ögon för vad som pågår. Det rivs och förströrs väldigt mycket av gammal arkitektur och hus försvinner fortfarande precis som på 50- och 60-talet under rivningsvågen, och istället för de husen får vi sådant här (hus formade av modernismen, reds anmärkning).

Omröstning pågår

I skrivande stund har Segerstedthuset i Uppsala en andraplats i omröstningen med 170 röster, på förstaplats återfinns Nya Hotell Continental i Stockholm med 239 röster. Det är nätverkets över 12.000 medlemmar som har nominerat förslag till listan. Omröstningen för att utse det fulaste huset pågår till den 29 november.

För få kandidater för ett ”finpris”

Nätverket har även som målsättning att i framtiden instifta ett pris för Sveriges vackraste nyproduktion. Men det det är något som enligt nätverket är svårt eftersom det idag finns för få kandidater att välja bland.

– Vi skulle gärna vilja dela ut ett ”finpris”, men det finns helt enkelt inga kandidater, avslutar Sigvald Freylander, sekreterare i föreningen Arkitekturupproret.

Segerstedthuset i Uppsala nomineras inte bara för att det ser ut som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV, utan också för att huset förstör en hel miljö mellan botaniska trädgården och slottet i stan.

Uppsala Entré. En förklaring är överflödig. DDR-lådor och punkthus är så 1960.

  1. Nya Hotell Continental i Stockholm
  2. Segerstedthuset i Uppsala
  3. Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg
  4. Studio 1 i Göteborg. Även kallad kejsarens nya kläder.
  5. “Junior Living”-konceptet. Finns på flertalet orter.
  6. Växjö World Trade Center
  7. Comfort Hotel i Norrköping
  8. Årets Wingårdhsbyggnad
  9. Uppsala Entré.
  10. Täbys nya kommunhus

Källa: http://www.arkitekturupproret.se/

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer