Åklagare Pontus Melander Foto: TT

SVT Nyheter sänder live från presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14.30 sammankallade åklagare Pontus Melander en presskonferens gällande våldtäktsmålet där tre män i tjugoårsåldern står åtalade för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt.

Åklagaren har begärt internationell rättshjälp från USA för undersöka om det går att ta del av det material som Facebook kan ha.

– Jag har gjort vad som har kunnat krävas av mig för att försöka få tag på den film som vi har försökt ut från Facebook, säger åklagare Pontus Melander.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Du lyckades inte få ut någon film från USA?

– Jag har valt att väcka åtal idag trots att jag inte har fått någon film. Det är inte så att jag har fått ett definitivt nej på att få ut en film, men jag har inte fått något besked om eller när jag kan få ut den, säger åklagare Pontus Melander.

Varför har du valt att väcka åtal utan att ha fått en film?

– Det är för att jag inte har fått något besked om när jag kan få ut filmen. Är det så att det amerikanska rättsväsendet kan skynda på processen är jag tacksam för det.

Avgörande roll

Enligt åklagare Pontus Melander kommer de åtta vittnen som har hörts spela en avgörande roll.

– Om vi inte skulle få en film kommer vittnen att vara avgörande. De är de som har gjort iakttagelser av händelseförloppet, säger åklagare Pontus Melander.

En stor mängd vittnen har hörts i samband med förundersökningen. Men åtta vittnen kommer att spela en avgörande roll.

– Det är de här som har sett händelseförloppet, övriga vittnen har sett andra delar där vi har en betydligt bättre bild eftersom vi faktiskt har fått in delar av sändningen.

Läs mer: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Utsatt situation

Åklagare Pontus Melander gör bedömingen att kvinnan som är målsägare har befunnit sig i en särskilt utsatt sittuation.

– Egentligen är det utrett vad som har hänt, det som står och faller är om målsägaren har varit i en utsatt situation eller inte, det är det som knäckfrågan i det här målet.

Särskilt utsatt?

– Det är som jag har skrivit i stämningsansökan, genom målsägarens berusning så påstår jag att det här är att betrakta som en särskilt utsatt sittuation.

Ovanligt med många vittnen

Uppsalapolisen har i samband med förundersökningen hört ett tjugotal vittnen som på olika sätt har sett delar av händelseförloppet. Av de vittnen som har hörts är det åtta stycken som har sett delar som är av särskild vikt för utredningen.

– Det är ovanligt att vi har så här många vittnen till en våldtäkt. Många gånger står uppgifterna i en våldtäktsutredning i ord mot ord, målsägare mot misstänkt. I det här fallet är det många som har sett våldtäkten på facebook och som har hört av sig, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik

Läs mer: Linda såg direktsändningen: ”Mitt hjärta brast”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet