Foto: TT

Syskonförturen slopas – går emot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Syskonförtur till skolan slopas i Uppsala kommun. Det efter att en domstol konstaterat att det går emot skollagen. Och det här påverkar höstens skolval.

Skolvalen pågår nu för fullt och i mars görs dragningen för de placeringar som ska börjar gälla i höst. Men de föräldrar som valt skola i hopp om syskonförtur får tänka om. Har du flera barn innebär det alltså att de kan placeras vid olika skolor i Uppsala kommun.

– Det här har ju verkligen varit ett sätt att underlätta vardagspusslet för föräldrar, och det är väldigt tråkigt att vi inte får fortsätta, säger Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor.

Syskonförturen i Uppsala

Dom

Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att ta upp två fall av skolplaceringar som kommunen överklagat. Vilket innebär att de tidigare besluten om att syskonförturen går emot skollagen, ligger fast.

Användandet av syskonförtur var ett blocköverskridande beslut. Uppsala har varit en av de få kommuner i landet med syskonförtur och det har funnits hopp om att det ska spridas vidare. Men nu får man alltså tänka om.

– Vi har ju haft en gemensam politisk vilja kring den här frågan, säger Helena Hedman Skoglund (L).

De med ett barn gynnas av lagen

I praktiken innebär det att parametern ”relativ närhet” Alltså det barn som har närmast till skolan får platsen framför ett syskon till någon som redan går på den berörda skolan. En positiv nyheten för de som bara har ett barn, men alltså inte för de med syskon.

– Det pågår ju just nu en utredning som förhoppningsvis ändrar så att syskonförturen blir laglig i skollagen. Men den är inte klar förrän nästa år, säger Helena Hedman Skoglund (L), som hoppas på en lagändring.

Det är 2500 barn som har sökt skolplats inför hösten 2019 och som alltså berörs av beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen.

Totalt väntar 4200 barn på besked om skolplacering inför hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet