Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Foto: Marcus Dahlberg

Nu ska tågkaoset vara löst

Uppdaterad
Publicerad
Vid 16-tiden meddelade Trafikverket att de kommer kunna släppa på ordinarie trafik på alla fyra spår mellan Uppsala och Stockholm.

– Vi kommer ha alla spår igång, säger Bengt Olsson presschef på Trafikverket.

Sen onsdagskvällen så har bara två spår varit öppna vid platsen där en kontaktledning revs ned. Att bara ha halv kapacitet på järnvägen har medfört att många tåg blivit inställda eller kraftigt försenade.

Fick göra undantag

När det stod klart att inte alla tåg skulle kunna rulla så tog Trafikverket beslutet om att låta SL- och SJ-biljetter gälla på alla tåg oavsett bolag på sträckan mellan Uppsala och Stockholm. I ett försök att ändå kunna garantera viss framkomlighet och tågtäthet.

Stora följdproblem

Att det tagit ett helt dygn att lösa problemen i tågtrafiken förklarar Bengt Olsson med att det varit komplext. Sträckan med kontaktledning var lång och haveriet fick oanade konsekvenser.

– Att sätta upp en kontaktledning i sig tar inte så lång tid. Men nu var sträckan över 200 meter, det började brinna och vi fick invänta räddningstjänstens klartecken, säger han.

Även efter att ledningen var utbytt så fortsatte problemen att komma. Branden hade orsakat ytterligare elfel som behövde lokaliseras och åttgärdas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet