Isabelle Axelsson tycker det är problematiskt om befolkningen i mindre orter inte känner att de blir hörda. Foto: SVT

Tierps landsbygdsorter upplevs hamna i tätortens skugga

Uppdaterad
Publicerad

Tierps kommun har över 20 000 invånare. Bara en dryg tredjedel bor i tätorten med samma namn. Ändå upplevs det som att det är här som alla investeringar görs och tillväxten sker. En omdebatterad fråga i landsbygdskommunen.

Det finns en risk att mindre orter kommer i skymundan om allt ljus faller på Tierps köping, något som också kan få invånare i mindre orter som Söderfors, Tobo eller Örbyhus att sluta intressera sig för kommunens utveckling. Det säger Isabelle Axelsson som bor i Örbyhus och är aktiv i föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel.

– Många som jag har träffat säger att det känns som att man fokuserar på Tierp och att Tierp ska bli motorn i kommunen. Man känner sig bortglömd och nerprioriterad, säger hon.

Frågan om hur och var det investeras i Tierp debatteras flitigt och då ställs ofta bostads- och serviceutveckling på landet mot investeringar i köpingen.

Kostsamma investeringar

Satsningar som bostadsområdet Siggbo trädgårdsstad; crosshallen kommunen köpt för 6 miljoner kronor; renoveringen av idrottsanläggningen Vegavallen och kulturhusbygget för 35 miljoner kronor.

Men kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S), menar att det finns en poäng i att sådana investeringar görs i en huvudort, som dessutom ligger centralt beläget i kommunen.

Bengt-Olov Eriksson (S), kommunalråd i Tierps kommun.

– Man ska komma ihåg att satsningarna är till för att betjäna hela kommunen. Inte bara invånarna i Tierps köping, säger han.

Finns planer även för landsbygden

Men helt stilla är det inte på landsbygden. Kommande vinter tänker kommunen återigen ge ekonomiskt stöd för en bandy-is i Söderfors, något man tidigare dragit in på.

Det planeras även för kommunala bostadsbyggen på flera håll. Bland annat i Söderfors och Örbyhus.

Sara Sjödal (C).

– Det är ju bra, men vi skulle ha gjort det för länge sen. Problemet är att vi inte har råd med alla dem här satsningarna. Tierps kommun är en liten kommun. Är det tillväxt så måste vi fokusera på kärnverksamheterna, säger oppositionsrådet Sara Sjödal (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet