Stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg och kommunalrådet Erik Pelling (S) tar mått på bussdepån som ska bli en skola. Foto: SVT

Kungsängen får egen skola – till slut

Uppdaterad
Publicerad

Höstterminen 2024 kan den ringa in till första lektionen – den nya skola som föräldrarna i Kungsängen länge saknat. Just nu pågår det så kallade samrådet när de som bor i området får komma med sina synpunkter på nybygget.

I dag måste barnen som bor i Kungsängen ta sig till Vaksalaskolan eller Almtunaskolan för sin skolgång. Men om några år kan det som varit en brist i Kungsängen vara avhjälpt.

Bussdepån för stadsbussar är kommunal mark och utryms just nu. I höst börjar den att rivas för att ersättas av Uppsala kommuns senaste skolbygge, med plats för 750 elever från förskoleklass till och med årskurs 9.

Därtill byggs det för en förskola, ett underjordiskt garage för bilar och kontor.

Stadsdel på privat mark

Varför det dröjde ända till nu innan skolan började förverkligas?

– Kungsängen är byggd på privat mark. De som ägde marken ville hellre bygga bostadsrätter och sälja dem dyrt, än sälja billigt till kommunen för en skola, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förhandlingarna mellan Uppsala kommun och markägarna pågick under flera år men landade alltså i att kommunen bygger skolan på den mark man äger i Kungsängen, den så kallade busstomten.

– Visst har det tagit för lång tid, säger Erik Pelling (S).

I klippet: Så blir den nya skolan – och de är utmaningarna med att bygga en skola på en gammal bussdepå

Processen att bygga den nya skolan

• Till och med den 5 mars pågår samrådet. Det innebär att alla som på något sätt påverkas av nybyggnationen ges möjlighet att komma med synpunkter. Till exempel har Luftfartsverket meddelat att dess utrustning för kommunaktion och övervakning inte påverkas. Samma möjlighet till synpunkter gäller vanliga boenden i Kungsängen.

• I höst börjar förberedelserna för att riva bussdepån.

• Uppsala kommun räknar med att detaljplanen, som hittills bestämt att småskalig industriverksamhet fick finnas på busstomten, ändras till att tillåta skolverksamhet under hösten 2022.

• Efter att detaljplanen klubbats följer en byggtid på ett till två år. Inträffar inget oförutsett kan Uppsalas nyaste skola ta emot sina första elever höstterminen 2024.

Så formulerar sig Uppsala kommun om den föreslagna detaljpanen. Den ska:

1) Lösa skolbehovet i Kungsängen.

2) Möjliggöra för kommersiella verksamheter som till exempel kontor och centrum nära innerstaden.

3) Koppla samman Kungsängen med innerstaden.

4) Bli ett livgivande inslag i stadsmiljön efter skoltid.

5) Bevara befintlig bebyggelse med höga kulturvärden.

6) Bidra med underjordiskt garage som ersätter markparkering i innerstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.