Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om kopplingen mellan UL-läckan och ett stort dataintrång på Trafikverket. Foto: SVT/Privat

Tonåring från Uppsala län tar på sig två stora IT-attacker

Uppdaterad
Publicerad

Två stora dataintrång, tusentals stulna personuppgifter och en tonåring från Uppsala län. SVT har varit i kontakt med personen som uppger sig ligga bakom IT-attackerna mot Region Uppsala och Trafikverket.

Tidigare i veckan kunde SVT avslöja att Trafikverket öppnat upp en ett år gammal utredning gällande en överbelastningsattack som riktades mot Trafikverkets system för förarprov. Det efter att en person hört av sig till myndigheten och visat hur intrånget gick till.

Personen i fråga, en tonåring boende i Uppsala län, har även visat för SVT hur han kom åt Trafikverkets databas för förarprov.

700 000 läckta personuppgifter

Samma tonåring uppger även att han ligger bakom dataintrånget mot Region Uppsala och UL-appen där han förra veckan kom åt över 700 000 personuppgifter genom olika så kallade buggar. Tonåringen har kontaktat SVT från olika mejladresser men samtliga leder till ett och samma telefonnummer som tillhör tonåringen. Han har även visat upp konversationer med både UL och Trafikverket som stämmer överens med tidpunkterna för när händelserna anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten.

Intrånget har även polisanmälts av Region Uppsala som fick kännedom om attacken efter att en person kontaktat regionen och uppgett att han kommit över uppgifterna. 

– Region Uppsala har polisanmält den här händelsen och det ligger just nu hos polisen så jag kan inte kommentera det mer, men vi hoppas att det görs en utredning så snart det går, säger Nikodemus Kyhlén, marknadschef på UL. 

”Ett intrång – ingen hjälp” 

Nikodemus Kyhlén anser inte att personen haft goda intentioner med intrånget. 

– Det här är ett intrång, vi upplever det inte som en hjälp där vi ska lära oss något – sedan gör vi ju det i och med att vi täppt till en lucka. Det har hänt tidigare att folk har kontaktat oss om luckor, men här är det en person som gjort ett intrång och tagit ut data – det är olagligt, säger Nikodemus Kyhlén. 

SVT har haft kontinuerlig kontakt med tonåringen men han avböjer att medverka på en bandad intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.