Uppsala kommuns stadsträdgårdsmästare framför en av trädkojorna i Blodstensskogen i Eriksberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare, hoppas att de som byggt kojorna i Blodstensskogen själva ska ta bort dem. ”Sker inte det får vi själva göra det med en skylift”, säger hon Foto: Mats Hedström

Trädkojorna i Blodstenen ska ner – innan miljöaktivisterna kommer tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan fem år – sedan miljöaktivister byggde stora trädkojor i Blodstensskogen för att stoppa kommunens byggplaner. Men nu har tidpunkten kommit att ta ned dem.

De två trädkojorna i Blodstensskogen ligger mellan tio och 15 meter upp i luften. Den ena är dessutom byggd i två våningar.

Hit kom miljöaktivister sommaren 2020 för att stoppa kommunens planer på att bygga nya bostäder – och samtidigt ta bort både den biotoprika skogen och den rödlistade cinnoberbaggen.

När de befann sig i trädkojorna kunde de inte utan fara för sig själva avhysas från platsen. Risken för fallolyckor var för stor, särskilt som miljöaktivisterna inte kunde antas lämna kojorna frivilligt.

Cinnoberbaggarna räddades

Under kommande år skrotade kommunen sitt förslag till ny detaljplan för Blodstensskogen. Både träden och cinnoberbaggarna fick vara kvar i ett kommande naturreservat.

Kvar var också trädkojorna. Uppsala kommun satte upp stängsel kring trädstammarna, för att hindra nyfikna från att klättra upp och kanske skada sig. Eller få nedfallande föremål i huvudet.

När SVT Uppsala nu besöker platsen syns dock att någon eller några flyttat på stängslen. Och till slut, sommaren 2025, ska kojorna bort.

– Inom några veckor sätter vi upp lappar med information. Vi hoppas i första hand att de som byggde kojorna själva tar bort dem. Sker inte det får vi själva göra det med en skylift, säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare.

Under tiden fram till rivningen hoppas Uppsala kommun att miljöaktivisterna inte återvänder.

– Inriktningen är att Blodstensskogen ska blir naturreservat. Då finns inte konflikten längre – och aktionen behövs inte, säger Elisabet Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.