Foto: TT

Resultatet efter helgens inspektioner: Uplands nation hade trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt 9 kontroller av trängsel gjordes i helgen av Uppsala kommun i Uppsalas krogliv. Endast en krog fick en anmärkning: Uplands nation. Nationen gjorde inte tillräckligt för att hålla avstånd mellan borden, samt så saknade personal tillräcklig kunskap kring reglerna.

I helgen gjorde miljöförvaltningen flera tillsynsbesök angående trängsel på restauranger och barer runt om i Uppsala. Sammanlagt gjordes 9 kontroller under helgen – runt omkring i Uppsalas krogliv. Anledningen till att man gick ut och genomförde kontroller var den ökade smittspridningen och de nya lokala rekommendationerna.

Man kontrollerade avståndet mellan gäster, om det fanns information om hur man undviker smittspridning samt om det fanns handsprit och det visade sig att nästan alla Uppsalakrogar hade anpassat sig.

Saknade kunskap kring reglerna

Det vara bara Svantes pub på Uplands nation som fick en anmärkning. Man gjorde en kontroll vid midnatt natten mellan fredag och lördag och bedömde att de cirka 60 gästerna inte hade möjlighet att hålla tillräckligt avstånd mellan sällskapen – alltså att borden stod för tätt. Man bedömde också att personalen inte hade tillräcklig kunskap om reglerna.

I kommunens tillsynsrapport går det att läsa att en efterkontroll kommer göras för att se att nationen tagit till sig av nedslagen.

– Rapporten gällde att borden stod för nära varandra i ett av rummen vi har servering i under fredagen. Vi har tidigare placerat ut dem på sådana avstånd som rekommenderas men de har blivit flyttade. Det har lett till att vi nu har tagit bort ett antal av borden helt och hållet från det rum där det upplevdes som ett problem så att detta inte ska gå i fortsättningen, skriver Ulrika Andersdotter, förste kurator vid Uplands nation.

Så här kommenterade Uppsala kommun tillsynerna i måndags:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om utfallet av helgens kontroller i spelaren. Foto: TT

Skärpta allmänna råd Uppsala:

Visa
  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.
  • Avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
  • De skärpta allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.
  • Undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.
  • Det är viktigt att fortsätta uppsöka vård vid behov.

Beslutet gäller från 20 oktober till 3 november, men kan förlängas.

Källa: FHM

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet