Foto: SVT

Transplantationsrekord – men inte på Akademiska

Publicerad

Förra året gjordes fler transplantationer än någonsin i landet. Allt fler njurtransplantationer bidrog till rekordet. Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala nåddes inget toppår.

En av alla 110 patienter som fick en ny njure i på det mellansvenska transplantationscentret i Uppsala var Johan Lavén från Enköping. Han fick en ny njure av sin syster Anne. För 25 år sedan hade han fått en njure av sin bror.

Johan Laven uppmanade fler att anmäla sig till donationsregistret eller tala om för anhöriga om man vill donera sina organ efter döden eller inte. För fortfarande saknas många donatorer. I hela landet saknas omkring 800 organ.

Men nya siffror från Svensk transplantationsförening visar att antalet organdonationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte nådde något toppår. 2017 kommer på en femteplats när det gäller njurtransplantationer (110 st). Inga hjärt- lever eller lungtransplantationer utförs i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.