Tre män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för grov våldtäkt. Våldtäkten, som ska ha begåtts i en lägenhet i Uppsala, direktsändes på Facebook. Foto: TT/SVT

Tre anhållna för misstänkt livesänd gruppvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för grov våldtäkt. Våldtäkten, som ska ha begåtts i en lägenhet i Uppsala, direktsändes på Facebook.

Larmet kom in klockan 08.42 på söndagsmorgonen och polisen ryckte ut till den adress där våldtäkten misstänks ha inträffat. De tre män som greps när polisen slog till mot lägenheten har nu anhållits, skäligen misstänkta för grov våldtäkt.

– En utredning är inledd, en teknisk undersökning görs nu och vi kommer att höra dem som är gripna, säger Ivan Åslund, RLC-befäl, region Mitt.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Polisen undersökte under söndagen både de misstänkta våldtäktsmännen och den utsatta kvinnan för att säkra bevis. Det oklart vilka skador kvinnan har fått.

– Hon fördes till sjukhus för undersökning, både för hennes hälsas skull och för att säkra bevis, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl på Uppsalapolisen.

Ska ha direktsänts

Aftonbladet uppgav att brottet ska ha filmats och sänts live på Facebook, något som sedan bekräftades av polisen. Det innebär också att det finns vittnen.

– Det är ganska många som har hört av sig och har sett sändningen, säger Marcus Svensson.

Har ni videomaterial också?

– Ja, säger Marcus Svensson.

Vittnet: ”Ser att hon är däckad”

En av de personer som säger sig ha sett den filmade våldtäkten är Lovisa, som bor i Stockholm.

– Två killar trycker ner en tjej på sängen och tar på henne. Jag ser att hon är typ däckad. Jag trodde först att det var ett dåligt iscensatt skämt. Men det var det inte, säger Lovisa, till Aftonbladet.

Enligt vittnesuppgifter till SVT Nyheter Uppsala kan det röra sig om två livesändningar på Facebook. I den första ska den misstänkta våldtäkten har skett. I den andra, senare sändningen försöker en av männen förmå en kvinna att säga att hon inte har blivit våldtagen.

I den slutna tråden på Facebook, där våldtäkten ska ha direktsänts har hundratals människor nu kommenterat. Gruppens administratörer uppmanar i ett inlägg de som har bilder eller inspelningar från livesändningen att höra av sig till dem, i syfte att föra bevismaterialet vidare till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet