Tre vittnen ska höras i rättegången mot de fem tonåringarna som är misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Brottsoffret kommer inte att närvara. Foto: TT

Tre vittnen ska höras i rätten om gruppvåldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds rättegången mot dem fem tonåringarna som misstänks för att ha utsatt ett barn för en brutal gruppvåldtäkt i Uppsala

Brottsoffret kommer inte att kallas till rättegången. Istället kommer polisens filmade samtal med pojken spelas upp i tingsrätten.

– Min klient kommer inte att närvara, säger pojkens målsägarbiträde till SVT Nyheter Uppsala.

Rättegången mot de fem tonåringarna som misstänks för grov våldtäkt mot barn i slutet på oktober inleds på måndag.

Förhandlingen är planerad till fyra rättegångsdagar, men en av dagarna kommer att handla om ett annat brott, en grov misshandel, som en av tonåringarna också misstänks för.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Läs mer: Advokaterna förtegna efter gruppvåldtäktsåtalet

Tre vittnen hörs

Förutom de fem misstänkt så kommer också tre vittnen att höras om natten då gruppvåldtäkten ska ha ägt rum. Enligt åklagaren ska det också finnas bevis i form av filmer från händelsen. Filmer som de misstänkta gärningsmännen själva ska ha spelat in under övergreppet.

– Under utredningsarbetet så har vi hittat filmer som gärningsmännen själva ska ha filmat vid det aktuella tillfället. Bevisläget är bättre än vad det skulle kunna vara vid ett sånt här brott, sade åklagare Johan Strömbäck till SVT Nyheter Uppsala vid ett tidigare intervjutillfälle.

En av tonåringarna är misstänkt för barnpornografibrott och övergrepp i rättssak på grund av de inspelade filmerna. Tonåringen hotade pojken med att sprida filmerna på sociala medier om pojken anmälde våldtäkten till polisen.

Inspelade samtal med pojken

Brottsoffret kommer inte att finnas på plats under rättegången. Rätten kommer att få se inspelade filmer från polisens samtal med pojken om det misstänkta övergreppet.

Pojken representeras av målsägarbiträdet Johan Mellgren under rättegången, och enligt Johan Mellgren är det inget konstigt med att pojken inte kommer att höras själv under förhandlingen.

– Såsom brukligt när det gäller barn kommer min klient inte att närvara.

Johan Mellgren vill i övrigt inte kommentera den kommande rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Mer i ämnet