Foto: SVT

Trots ökad smittspridning – fler besöker köpcentret

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas största handelsplats har haft sin högsta notering, vad gäller antalet besök, på flera månader. Men att det skulle vara någon orsak till den ökade smittspridningen i Uppsala är inget man ser i dagsläget, enligt smittskyddsläkaren Johan Nöjd. Hör mer om det i klippet ovan.

I september hade Gränby Centrum i Uppsala minst besökstapp sedan coronapandemin bröt ut. Då var det 449 745 besökare i gallerian. I april, då tappet var som störst, hade man 378 675 kunder.

Båda månaderna representerar en stor minskning jämfört med normalt. Det med -10 respektive -27 procent jämfört med samma månad ifjol.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har sett en successiv ökning av antalet besökare sedan i april. September var den bästa månaden så här långt. Under normala omständigheter hade även besökarantalet i september setts som katastrofsiffror, säger Thomas Levander, fastighetschef hos Atrium Ljungberg som äger gallerian.

Risk vid trängsel

Numera kan det införas lokala åtgärder för att minska smittspridningen. Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare har då möjlighet att, bland annat, avråda från att besöka köpcentrum.

I Uppsala är detta, i dagsläget, inget det förs några konkreta diskussioner om.

– Vi har inte identifierat köpcentrum som en uppenbar smitthärd. Det är det privata och det sociala som är i skottgluggen. Fester och after works är två problemområden, säger smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

Vad är det som gör att det är problemet och inte ett köpcentrum?

– Jag tror att det är tidsfaktorn. Man sitter längre på restauranger och kommer närmare varandra. Man är helt enkelt inte lika intim med omgivningen på ett köpcentrum. Men det är klart att om det blir trångt i affärer finns det naturligtvis en risk för smittspridning även där, säger Johan Nöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet