• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Den vuxne Hammarskjökd, barnet och skuggan som binder ihop dem – så tänker Charlotte Gyllenhammar kring sitt verk. Foto: SVT

Två fotografier blev nytt minnesmärke på borggården

Uppdaterad
Publicerad

I dag – på FN-dagen – invigdes ett nytt minnesmärke över Dag Hammarskjöld vid Uppsala slott.

Konstnären Charlotte Gyllenhammar har skapat minnesmärket ”Dag”, en bronsskulptur och en relief placerad vid ingången till landshövdingens bostad. Dag Hammarskjöld växte upp på Uppsala slott där hans pappa var landshövding.

I sitt verk utgick Charlotte Gyllenhammar, konstnär, från två fotografier. Ett på barnet Dag vid barndomshemmet Uppsala slott, samt ett på den vuxne Hammarskjöld på uppdrag i Kongo.

En tolkning kan vara att barnet är på väg ut i livet och banar väg för det den vuxne Hammarskjöld kom att uträtta, menar Charlotte Gyllenhammar:

– Min tanke var att gestalta både början och slutet, säger hon till SVT Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.