Österängens IP i Fålhagen strax efter brottet. Foto: Utryckning Uppsala

Två män dömda för knivrån i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tingsrätt dömer två män till fängelse efter ett knivrån i Uppsala i oktober. En av männen döms dessutom till utvisning.

Den 22 oktober i år uppstod ett bråk mellan tre personer vid Österängens IP i Uppsala. Där blev en 19-åring knivskuren i bakhuvudet och bestulen på sin väska innan han lyckades lämna platsen. När väskan senare hittades innehöll den olika typer av narkotika.

En 24-åring och en 22-åring ska ha gjort sig skyldiga till rånet innan de också lämnade platsen i motsatt riktning. Även 22-åringen blev vid bråket knivskuren i vaden. Han påträffades i Bergsbrunnsparken och 24-åringen inte långt därifrån.

Enligt vittnen ska det ha funnits blodspår mellan platserna, ett avstånd på flera hundra meter, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Fängelse och utvisning

Rånet ska ha varit en hämnd mot 19-åringen som knappt tre veckor tidigare, tillsammans med två andra personer, misshandlat och rånat 24-åringen, som bland annat blev slagen med en flaska i huvudet.

24-åringen döms nu för grovt rån, narkotikabrott och även penningtvättsbrott till fem års fängelse och att betala skadestånd.

Även 22-åringen döms för grovt rån och ringa narkotikabrott till fem års fängelse och 15 års utvisning från Sverige. Även han ska dessutom betala skadestånd.

19-åringen, som ska ha utfört det första rånet och varit offer för det andra rånet, döms till ett års fängelse och till att betala skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.