En 19-årig man åtalas för försök till mord sedan han skottskadat två personer inne på en pizzeria i Flogsta i januari. Foto: Utryckning Uppsala

Två sköts inne på pizzeria – man åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man åtalas nu för mordförsöket inne på en pizzeria i Flogsta i januari. Det var enligt åklagaren bara en tillfällighet att offren överlevde.

Ett av offren är en utländsk student, den andra en man som tidigare misstänks för inblandning i mordet i Boländerna i april förra året.

Det var strax före klockan 21 fredagen den 12 januari som 19-åringen ska ha klivit in på pizzerian i Flogsta och öppnat eld.

Fick skador på inre organ

Studenten ska ha träffats av misstag. Skottet tog i bröstkorgens högra sida och han fick omfattande skador på inre organ, bland annat i lever och njure.

Det andra offret skadades i ena låret och i sidan. Han fick frakturer i ländkotorna och i korsbenet.

Den 19-åriga mannen angav sig själv till polisen helgen efter skottlossningen. Han har suttit häktad sedan dess.

Det finns många vittnen till händelsen, ett av dem har pekat ut 19-åringens bror som skytten inne på pizzerian.

– Men de är väldigt lika, säger åklagare Anne Sjöblom.

Finns övervakningsfilmer

Den 19-åriga mannen medger i polisförhör att han varit på pizzerian under kvällen för skjutningen.

Det finns också övervakningsbilder från pizzerian som visar när han beställer mat.

– Då finns offren redan där. Sedan går den misstänkte ut och 13 minuter senare kommer en likadant klädd person tillbaka och skjuter, säger Anne Sjöblom.

Själv säger 19-åringen att han fått ett SMS inne på pizzerian från en bekant som bett om att han ska komma till Stenhagen och låna ut sina kläder.

Pistolen hittas i en lägenhet

Vittnen säger att de sett skytten springa mot Sernanders väg efter dådet. Några dagar senare leds polisen till en lägenhet i området, där hittas två pistoler och de kläder som gärningsmannen bar vid mordförsöken.

– En av pistolerna är den som användes inne på pizzerian och den har 19-åringens DNA på avtryckaren. Även jackan och ett par handskar har DNA-spår från honom – samt krutstänk, säger Anne Sjöblom.

19-åringen är tystlåten i polisförhören och svarar ofta ”inga kommentarer” på frågorna. Han förnekar att han skulle haft något med skjutningen att göra.

19-åringen åtalas också för grovt narkotikabrott och vapenbrott. Vid husrannsakan i hans hem hittade polisen närmare ett halvt kilo kokain och 100 gram cannabis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.