På tisdagen avled två personer efter att en man föll från sjätte våningen till entréplan. Foto: Hanna Schück/SVT

UKK:s ledning höll pressträff efter dödsfallen

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen vid Uppsala konsert och kongress höll på torsdagseftermiddagen en pressträff med anledning av den tragiska händelsen på tisdagskvällen då två personer avled. Även representanter från fastighetsägaren Uppsala kommun arenor och fastigheter AB deltog.

UKK:s ledning håller digital pressträff

Strax får vi en enskild intervju med UKK:s vd Henrik Lillsjö som du kommer kunna ta del av på vår sajt inom kort.

Tack för att du har följt den här liverapporteringen.

Enligt Henrik Lillsjö överlåter man åt polisen att utreda exakt vad det är som har hänt och hur dödsfallen har kunnat ske.

- Vi vill inte spekulera, säger han.

Per Gunneson får en fråga om räckena på våning 6, som han säger är mellan 112-113 cm höga. Höjdkravet på den här typen av räcken ligger på minst 110 cm.

Hur snabbt kommer översynen göras?

- Vi kommer sätta igång med översynen nu tillsammans. Det går inte att svara på i dagsläget när det kommer stå klart men vi kommer göra det med största prioritet.

Det utökade antalet vakter, hur länge kommer de vara på plats?

- Vi kan inte svara på hur länge vakterna ska patrullera men det är en kortsiktig insats, säger Henrik Lillsjö.

Har det funnits varningstecken på att något sådant här skulle kunna ske?

- Återigen, det är svårt för mig att kommentera. Jag har varit på UKK sedan maj 2020 och kan bara svara för den tiden jag varit i huset, säger Lillsjö.

Enligt Per Gunneson fanns det inte övervakningskameror på plats i tisdags. Han menar dock att kameror absolut kan vara en åtgärd att ta till för att öka tryggheten framöver.

Hur ser ni på kritiken mot att det saknats säkerhetsåtgärder sedan tidigare, t.ex. i form av skyddsnät eller liknande?

- Det är svårt för oss att spekulera eller kommentera den här typen av uppgifter just nu eftersom vi varit fokuserade på att ta hand om den mest akuta situationen. Återigen vill jag säga att vi på fullaste allvar kommer göra en översyn och ber att få återkomma med eventuella, säger Henrik Lillsjö.

- Vi kommer ha personal på plats som var med när händelsen ägde rum. De är sköra såklart, fortsätter Lillsjö.

Henrik Lillsjö menar att återöppnandet på måndag kommer ske stillsamt. Han säger att personalen, trots att det varit en väldigt svår period, verkligen vill välkomna gästerna tillbaka.

Vad exakt är det inom säkerheten som kommer att ses över?
- Vi kommer göra en översyn över alla åtgärder som kan tänkas behövas göras. Det kommer såklart vara en bred översyn av så många aspekter som det går, säger Lillsjö.

Även frågan om de tidigare omtalade räckena tas upp:
- Det vi kan säga är att räckena är tillräckligt höga. Räckets överliggare gjordes om tidigt så att det inte gick att ställa koppar och glas där, kommenterar Gunnesson.

Detta har hänt

  • En man i 80-årsåldern föll från sjätte våningen och landade på man i 60-årsåldern som befann sig på entréplan. Båda avled.
  • Ytterligare en person träffades, men var inte i behov av sjukhusvård.
  • Enligt polisen var det ingen olyckshändelse att mannen föll, och man misstänker inte heller något brott i samband med fallet.
  • En utredning om grovt vållande till annans död pågår med anledning av mannen i 60-årsåldern som träffades när mannen i 80-årsåldern föll.
  • Omkring 1 000 personer befann sig i Uppsala konsert och kongress när händelsen inträffade strax före kl.19 på tisdagskvällen.
  • UKK återöppnar verksamheten på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.