Ola Duregård, BUP-chef, hoppas att satsningen på närmare vård för de unga som har lättare psykiska problem ska minska trycket på BUP. Foto: Hannes Ljunghall/SVT

Unga ska få psykvård på närmare håll

Uppdaterad
Publicerad

De barn och unga som har lättare eller medelsvåra psykiska bekymmer ska få hjälp på närmare håll. Region Uppsala utvecklar nu den så kallade första linjens psykiatri, för att avlasta BUP.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare har berättat så är trycket på Barn och ungdomspsykiatrin, BUP, hårt. Och det har inte minskat under våren.

För ett par månader sedan kritiserades BUP i en rapport.

BUP-krisen

LÄS MER: Nya BUP-rapporten: Regionen måste agera

Väntetiderna var för långa och tillgängligheten för dålig. Patienter vittnade om att hjälpen till unga som mådde dåligt dröjde alldeles för länge. Problemen eskalerade sedan man under sommaren 2016 stängt tre av fyra BUP-mottagningar i länet: Enköping, Östhammar och Tierp. Anledningen var personalbrist.

Inte förbättrats

Rekryteringsläget har inte förbättrats sedan kritiken, enligt BUP-chefen Ola Duregård har personal slutat för att de upplevt situationen på BUP som ”för rörig”.

– Det finns också andra anledningar till att folk har slutat, men vi har fortfarande ont om personal, säger han.

Men nu tar Region Uppsala till ett nytt grepp för att barn och unga ska få hjälp snabbare: Man utvecklar den så kallade första linjens psykiatri, vilket betyder att man startar samtalsmottagningar ute i kommunerna, där det ska ges kortare stödinsatser till barn och föräldrar.

– I dag finns det på sektionen för vård och hälsa i Uppsala, i Enköping och Tierp. men efter sommaren ska hjälpen även finnas i Håbo, Heby och Östhammar, säger Birgitta Lejman, närvårdsstrateg på Region Uppsala.

Fyra psykologer blir åtta

Antalet psykologer inom första linjens psykiatri fördubblas, från fyra till åtta. BUP välkomnar satsningen, som till en början är på tre miljoner kronor per år. 

– Vi har ju inte en chans att klara det behov som uppstått, psykisk ohälsa bland barn och unga ökar och vi har inte resurser nog att ta hand om alla fall.

Politikerna är eniga om att frågan om barn och ungas psykiska ohälsa bör prioriteras och att samarbetet mellan Region Uppsala och kommunerna behöver bli bättre.

– Vi har med det som ett strategiskt mål i vår budget, säger det socialdemokratiska regionrådet Vivianne Macdisi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet