Åsa Franzén, chef för kommunledningskontoret, och Ida Larsson, samordnare för integration och folkhälsa, hoppas få bukt med ordningsstörningarna vid Adolfsbergsskolan. Foto: TT/SVT

Ungdomsstök på skolgård i Knivsta ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Att vakna till dunkande musik och buskörande fordon har blivit vardag för de boende runt Adolfsbergsskolan i Alsike. Ända sedan årsskiftet har man fått stå ut med att ungdomar samlats på skolans parkering flera dagar i veckan, ibland ända in på morgonkvisten.

– Man fungerar inte när man inte får sova på nätterna, säger en boende i området.

Enligt Knivsta kommun är det allt från ett fåtal upp till 100-200 ungdomar som samlas på kvällar och nätter på parkeringen utanför Adolfsbergsskolan. Framför allt handlar det om ungdomar som buskör och spelar hög musik.

– Vi har varit tvungna att sova borta ibland för att få sova på nätterna, eftersom de har varit varje kväll, säger en av de boende i området.

Grannar uppger att stöket fortfarande pågår, och att man har försökt prata med ungdomarna. Polis och väktare har också varit på plats, men det ska inte ha lett till någon förändring.

Vill stoppa unga med bommar

Nu vill kommunen göra området runt skolan mindre tillgängligt för motorfordon.

– Vi tittar på möjligheten till bommar nere i parken och på belysning. Vi tittar även på möjligheten att se till att man inte kan parkera här, genom att göra den till en personalparkering, säger Åsa Franzén, chef för kommunledningskontoret.

Stöket har eskalerat

Den främsta anledningen till att ungdomar håller till just vid Adolfsbergsskolan ska vara bristen på insyn. Enligt boende i området handlar det om tre till fem gånger i veckan som ungdomar brukar vara där.

– Det här är ju något som har eskalerat den senaste tiden, där vi successivt har fått in fler och fler rapporter. Så åtgärderna har påbörjats så fort som möjligt, där vi även har polisen och samverkan med kommunfastigheter med oss, säger Åsa Franzén.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.