Foto: Upplandsmuseet

Unika fyndet – kan du tyda runskriften?

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare okänd bit av en runsten har hittats i kyrkogårdsmuren vid Lena kyrka strax norr om Uppsala. Runstenen ska nu undersökas vidare.

Runstensbiten är cirka 30 gånger 35 centimeter stor och bestående av kalksten. Fyndet gjordes vid Lena kyrka norr om Uppsala under en renovering av den stenmur som ligger i anslutning till kykogården.

Foto: Upplandsmuseet

På stenen syns en inhuggen runslinga. Dock inte helt komplett.

Oklar text

I nuläget är arkeologerna aningen osäkra på vad det står på stenen. I faktarutan nedan kan du se vad arkeologerna tror att det står på stenen.

Runstenar av kalksten är mycket ovanliga i Uppland. Det enda tidigare kända exemplaret är ett större fragment som också hittats vid Lena kyrka.

– Att både det äldre och det nyfunna runstensfragmentet är av kalksten gör det troligt att de utgör delar av samma vikingatida runsten, kommenterar arkeologen Robin Lucas från Upplandsmuseet i ett pressmeddelande.

Det nya fyndet vid Lena kyrka är en ny pusselbit i runstensforskningen uppger Upplandsmuseet och under hösten kommer runstenen att undersökas närmare av Riksantikvarieämbetet.

Eventuell text:

  • Enligt arkeologerna går det möjligvis att utläsa: ”an ua” på stenen.
  • Detta skulle kunna tolkas som en del av texten: ”…(h)an blev…”.

Källa: Upplandsmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.