Eva Åkesson tycker att studenterna oförskyllt ofta pekas ut som smittspridare. Foto: SVT

Universitetets rektor: ”Studenter pekas oförtjänt ofta ut”

Uppdaterad
Publicerad

Striktare coronaråd är sedan en vecka tillbaka vardag för Uppsalaborna. Eva Åkesson, rektor på Uppsala universitet, är på det stora hela nöjd med hur studenterna har tagit till sig de nya råden.

– Jag är så otroligt tacksam för det hjälp och stöd som jag som rektor har fått från kårer och nationer. De engagerade studenter gör jättefina insatser, säger Eva Åkesson.

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med skärpta lokala råd som gäller just Uppsala eftersom smittspridningen ökat och gör att trycket på sjukvården blir allt hårdare. De innebär bland annat att alla uppmanas att undvika kollektivtrafik och att inte ha fysisk kontakt med de man inte bor med.

Coronaviruset i Uppsala

”Inte mer smitta bland studenter”

I helgen fick Uplands nation nedslag när kommunen gjorde inspektion, bland annat för att det inte var tillräckligt avstånd mellan gästerna.

– Det är mycket bra att det finns tillsyn så att brister kommer fram och rutinerna snabbt kan skärpas. Det är viktigt att alla verkligen hjälps åt att sprida informationen och påminna varandra om vad som gäller, säger Eva Åkesson.

Men hon poängterar att det finns smittspridning runt om i samhället och att alla måste ta sitt ansvar.

– Det är inte mer smittspridning bland studenter än hos andra, så alla måste ta sitt ansvar.  

Hör i klippet om att vad Eva Åkesson säger om att studenterna ofta pekas ut som smittspridare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet