Alla elever på de kommunala grundskolorna är synliga i Uppsala kommuns e-postkatalog. Foto: Malin Gotlin/SVT

Barnens kontaktuppgifter kan spridas via kommunens e-post

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever som går i grundskolan och inte har skyddade personuppgifter är fullt sökbara i Uppsala kommuns e-postsystem. Det oroar föräldrar som vill att systemet ska ändras.

Eleverna får en egen e-postadress redan när de börjar förskoleklass. Därmed blir de också sökbara i Uppsala kommuns e-postkatalog och uppgifter om skola och klass är lätta att hitta för samtliga 13.000 anställda inom kommunen.

En förälder, som själv jobbar inom kommunen och därför vill vara anonym, tycker det är onödigt och oroande att eleverna så lätt går att hitta.

– Ur ett grooming-perspektiv känns det helt fel. I mitt barns klass har vi föräldrar pratat om det här och varit överens om att det inte känns bra. Jag klagade på det här till rektor, men hon tyckte inte det var konstigt alls.

Ska underlätta kommunikation

Uppsala kommun förklarar att systemet för e-post är konstruerat för att underlätta kommunikationen mellan lärare och elever.

– Men det har kommit synpunkter på det här tidigare också, och vi tar till oss av det, säger Mattias Ersson, enhetschef på kommunens IT-stab.

Mattias Ersson. Foto: SVT

När eleverna lades in i e-postkatalogen för ett par år sedan gjordes en risk- och konsekvensanalys.

– Vi tar det här med integriteten på största allvar. Och det finns också möjligheter att bli struken ur katalogen – då tar man kontakt med oss på IT-avdelningen, säger Mattias Ersson.

Nya direktiv om datasäkerhet

Nya EU-direktiv om datasäkerhet är på väg att införas och det – ihop med de synpunkter som inkommit om säkerheten – kan få kommunen att ändra sig och byta system för e-posthantering.

– Vi får se över det inför kommande dataskyddsförordning, säger Mattias Ersson.

Föräldern som SVT Nyheter Uppsala talat med kräver att eleverna tas bort ur e-postkatalogen omedelbart.

– Varför ska man kunna se alla elever om man inte jobbar inom skolan över huvud taget? säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.