Foto: Illustration Trulls Wallin, SVT

Upplopp orsak till försenad räddningsinsats

Uppdaterad
Publicerad

I juli dog en man i en lägenhetsbrand i Valsätra. Händelsen fick stor uppmärksamhet och nu är brandförsvarets egen utredning klar. Enligt den var det flera omständigheter som fördröjde insatsen – bland annat stenkastande ungdomar.

Det krävdes poliseskort för att brandkåren skulle göra räddningsinsatser på Bandstolsvägen natten mot lördag den 16 juli. Enligt rapporten var det upplopp i Gottsunda med eldande av soptunnor och med stenkastning mot räddningspersonalen.

– Jag tror att alla kan föreställa sig känslan av att sitta bakom en bilruta och så står det någon 4-5 meter bort med en gatsten i handen, säger Anders Ahlström, chef för Uppsala brandförsvar.

Oroligheter i Uppsala

– Vad kan du säga till de som tycker att räddningspersonal ska riskera lite mer?

– Det gör vi alltid. Mina medarbetare har valt det yrket och tar risker när det finns något att vinna på det, säger Anders Ahlström.

LÄS MER: Utryckningen – minut för minut

Inga lågor i lägenheten

Räddningsinsatsen mot en lägenhetsbrand fördröjdes med 13-15 minuter enligt rapporten. Lägenhetsbranden sammanföll även med att det enligt räddningstjänsten luktade rök i området sedan tidigare på kvällen. Det syntes varken lågor eller rök från lägenheten och ingen brandvarnare hördes från lägenheten. Det gjorde att räddningstjänsten prioriterade ner insatsen och man närmade man sig platsen tillsammans med polis, långsamt och utan blåljus.

LÄS MER: Brandchefen: ”Ska inte behöva utsättas för hot”

Brann på spisen

När man väl tagit sig in fann man en man på golvet och en påslagen spis som orsakat branden.

Vad drar ni för slutsatser av händelsen?

– Vi ser inte någonting som föranleder några akuta åtgärder, men med tanke på den tragiska utgången kommer vi att granska rapporten igen i höst och se om det är någon rutin vi bör ändra, säger Anders Ahlström.

Huruvida mannens liv hade kunnat räddas av en snabbare insats, är inte klarlagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Uppsala

Mer i ämnet