Så här ser visionen ut för Eriksberg och Ekebydalen. Foto: Uppsala kommunVisa alla (4)
Visa alla (4)

Upprörda känslor över byggplanerna i Eriksberg

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på 2.600 nya bostäder i Eriksberg i Uppsala har väckt många känslor. På initiativ av de boende arrangeras på måndagskvällen en paneldebatt med representanter från alla partier.

Sarolta Winkler har bott på Gnejsvägen i 27 år. Hon ser inte med blida ögon på plan- och byggnadsnämndens planer för stadsdelen Eriksberg, som bland annat innefattar 13 sexvåningshus i Hammarparken längs med Eriksbergsvägen.

Sarolta Winkler har bott i Eriksberg i 27 år. Foto: SVT

– Jag har valt att bo här för att jag tycker att Eriksberg är det finaste stället i hela Uppsala. Det är nära till Hågadalen med vacker natur och god luft att andas. I dag såg jag en räv! Alla är upprörda över att det ska byggas här.

”Förstör både trygghet och miljö”

Hon menar att den förtätning som planeras nu kommer att förstöra området.

– Vi har en fantastiskt fin miljö och människorna känner varandra. Det är som ett samhälle i sig. Man känner sig trygg. Förtätar de med 2.600 bostäder förstör de både tryggheten och miljön, säger hon.

Sarolta Winkler berättar att 420 personer i området har skrivit protestbrev till plan- och byggnadsnämnden. Eriksbergsborna har också tagit initiativ till en paneldebatt med representanter från alla partier.

– Vi vill diskutera hur de har tänkt att omvandla översiktsplanen till detaljplan och hur det kommer att påverka oss. Vi kan inte acceptera att man bara kör över oss, berättar hon.

Den röda linjen i bilden visar området som kommer att tas upp i planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen. Foto: Uppsala kommun

Planarbetet pågår

Debatten hålls i Eriksbergsskolans aula på måndagskvällen. Sarolta Winkler har förberett ett par frågor som hon ska ställa.

– Är politikerna öppna för att ha en dialog med de kunniga experterna på till exempel Sveriges lantbruksuniversitet? Om de har varit i kontakt med SLU, hur har de kommit fram till att de ska bebygga på det här sättet? De har inte tagit hänsyn till oss alls, menar hon.

Samrådet för Eriksberg förlängdes till den 15 mars. Just nu pågår planarbetet där detaljerna ska fastställas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer