Trots att Uppsala län är ett av landets mest fästingtäta områden, är det många som inte vaccinerar sig mot TBE. Foto: TT

Fästingtätt i länet – ändå skippar många TBE-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Många länsbor är inte vaccinerade mot TBE, och allt färre väljer att vaccinera sig, trots att Uppsala län är ett av landets mest fästingtäta områden.

– Det kan ha med corona att göra, att folk är trötta på sprutor, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Region Uppsala.

Enligt en färsk SIFO-undersökning uppger 42 procent av länsinvånarna att de inte vaccinerat sig mot TBE, trots att regionen är en av landets mest fästingtäta platser. Samtidigt har Pfizer, som tillverkar den största delen av allt TBE-vaccin i Sverige, minskat sina leveranser med 29 procent jämfört med 2019.

För att få ett fullgott skydd av vaccinet ska man ta mellan 3-4 doser under ett år men Johan Hedlund betonar att man inte ska avskräckas från att ta första sprutan.

– Det är aldrig för sent att börja vaccinera sig, man har ändå ett visst skydd av den första dosen.

Däremot avråds man från att ta TBE-vaccin mindre än en vecka inpå corona-vaccinet.

Hör mer från smittskyddssjuksköterska Johan Hedlund i klippet.

TBE – fästingburen hjärninflammation

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare. 

Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten. 

Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Smittan förekommer främst i södra och mellersta Sverige. Den är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men smittan sprider sig västerut och är numera vanligare på flera håll i södra Sverige. 

Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.