Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi ska testa och se hur bra vin man kan göra med vinrankor som är planerade i Uppland, säger vingårdsägaren Asterios Ziakoulis. Foto: Magnus Hellström/SVT

Här planteras vinrankor utanför Uppsala – blir Sveriges nordligaste vingård

Uppdaterad
Publicerad
Uppsala ska få sin första vingård. I Ärna norr om Uppsala planteras över 1 000 vinrankor som ska resultera i ett vin som går att köpa om 3-4 år.

Det är Länna Bruks Dryckeshandel som satsar på att göra lokalproducerat vin på egenodlade druvor, något som UNT berättat om tidigare. Företaget har hittills producerat vin med druvor från Grekland, men nu planterar man över 1 250 vinbuskar med druvsorterna Solaris och Rondo, strax norr om Uppsala.

– Det har inte funnits att få tag på lokalproducerade vindruvor, så därför tar vi saken i egna händer för att göra ett helt lokalt vin, säger Anton Ziakoulis. delägare i Länna Bruks Dryckeshandel.

Klimatet en utmaning

Det svenska klimatet är en utmaning, men platsen är vald med omsorg.

– Platsen har söderläge och är skyddad mot norr. Och så är marken ganska sandig och väldränerad, säger Asterios Ziakoulis, vingårdsägare och delägare i Länna Bruks Dryckeshandel.

Vinet som bäst om tio år

Det dröjer 3–4 år innan vinet kan finnas ute på marknaden, men först om 8–10 år kommer vinet att vara som bäst.

– Först efter ungefär tio år har vinrankorna kommit ner med sina rötter för att hämta upp olika mineraler. Det behövs för att vinet ska smaka gott, säger Asterios Ziakoulis.

Enligt Föreningen Svenskt Vin blir gården Sveriges nordligaste vinproducent, vilket UNT var först med att berätta.

Hör vingårdsägarna berätta mer om tankarna kring vingården i videoklippet ovan.

Sverige som vinland

Visa

Sverige är ett mycket ungt vinland. Det är först de tio senaste åren som svenska viner har varit kommersiellt tillgängliga. Vanliga druvsorter är den gröna druvan Solaris som blir till ett vitt vin, de två blåa druvorna Rondo och Cabernet Cortis som passar som rött vin och rosé, samt Seyval Blanc och Mertzling som blir till mousserande vin.

Vinodling i Sverige sen 6 000 år tillbaka

För 6 000 år sedan, under tidigt stenålder så spreds jordbruket i Sverige. Jägare och samlare blev jordbrukare och vindruvor odlades. Under denna tid var det också ett två till tre grader varmare klimat än det är i dag, vilket passade druvorna bättre. Det har också funnits vinodlingar i Stockholm och på Skånska kloster under 1600-talets början.

Källa: svensktvin.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet