Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Jonas Ekebacke på Destination Uppsala är Studenternas fysiska förutsättningar en anledning till att beslutet togs. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Uppsala förlorar bandyfinalerna – till Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Bandyfinal på Studenternas i Uppsala är tradition – tills nu. Nästa år kommer finalerna att spelas i Västerås.

I år klev Uppsala kommun, som 2022 investerade fem miljoner kronor i bandyfinalen och räknade med 25 miljoner kronor i ”turistekonomisk effekt”, åt sidan för att Svenska bandyförbundet skulle få arrangera finalerna själv.

Nu flyttar förbundet finalerna till Västerås. Senast de hölls i staden var 1990 när de avgjordes på Rocklunda IP.

– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp i svensk bandy och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, säger Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet, i ett pressmeddelande.

”Fler aktiviteter”

På senare år har publikintresset vacklat kring bandyfinalerna i Uppsala.

– Valet av Västerås handlar bland annat om att vi nu kan skapa fler aktiviteter och kringarrangemang, samt att ungdomsfinalerna kan spelas i samband med seniorfinalerna, vilket varit ett starkt önskemål från bandysverige, säger Gisela Stockhaus.

I videon nedan utvärderar Bandyförbundet finalerna 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bandyförbundet: ”Publiksiffror pekar nedåt” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.