Peter Bohman, Akademiska Hus marknadsområdesdirektör, Maria Knutsson Wedel, rektor vid SLU och Erik Pelling (S) kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT Uppsala

Grönt ljus för ”hemlig markaffär” i Uppsala – mångmiljonaffär i hamn

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Uppsala har sagt ja till att köpa mark av SLU och Akademiska hus. Affären omfattar byten och köp av mark för 167 miljoner kronor.

– Det kommer att leda till att vi tar nästa steg för att genomföra Uppsalapaketet, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Stort hemlighetsmakeri har präglat affären som ledamöterna i kommunstyrelsen i Uppsala nu sagt ja till. Informationen om markköpet har hållits inom en liten krets. Men under tisdagsmorgonen berättar kommunen om affären på en presskonferens. Det handlar om en överenskommelse mellan Akademiska hus, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala kommun.

Uppsala kommun köper mark av SLU i Ultuna, nordväst om SLU:s campus och ett område söder om Nåntuna.

Uppsalapaketet

Marken behövs för att komma framåt med det så kallade Uppsalapaketet. Planen är att bygga 4 900 nya bostäder i Ultuna, och 2 300 nya bostäder öster om Nåntuna.

Nästa steg för Uppsalapaketet

Uppsalapaketet handlar om avtalet med staten, som lovat att betala för fyrspårig järnväg mellan Uppsala och Stockholm. I gengäld har kommunen lovat bygga tiotusentals nya bostäder de kommande 15 åren.

Klockan 18 på måndagskvällen samlades kommunstyrelsen för att besluta om markaffären.

– Det kommer att leda till att vi tar nästa steg för att genomföra Uppsalapaketet, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Vanligtvis sköter kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott liknande frågor, men storleken på den här affären gör att frågan måste klubbas i kommunstyrelsen.

– I det här fallet är det digniteten som gör att kommunstyrelsen fattar beslut. Det är ett stort belopp, säger Erik Pelling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet