– Vi vill i alla sammanhang undvika att barn far illa, säger Per-Olof Forsblom (V), ledamot i socialnämnden, om uppmaningen till polisen. Foto: SVT/TT

Kommunen till polisen: Orosanmäl sexköpande föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Uppsala kommun uppmanar polisen att alltid göra en orosanmälan till socialtjänsten om en förälder misstänks för köp av sexuell tjänst, ertappas med att köpa sex eller döms för sexualbrott.

Förslaget lades fram av Vänsterpartiet och samtliga representanter i Socialnämnden har nu ställt sig bakom uppmaningen. Anledningen är att kommunen så långt det går vill säkerställa att barn inte far illa. En orosanmälan gör det möjligt för socialtjänsten att göra en utredning.

– Vi vill i alla sammanhang undvika att barn far illa.  Det här handlar ju också om samarbetet mellan kommun och polis och då är det betydelsefullt att alla partier i nämnden ställer sig bakom uppmaningen, säger Per-Olof Forsblom (V), ledamot i socialnämnden.

”Sätt att visa polisen stöd i frågan”

Kommunen är medveten om att de inte kan kräva av polisen att de alltid gör en anmälan eftersom att det måste göras en enskild bedömning i varje enskilt fall. Men nämndens förhoppning är att en större tyngd ska läggas bakom bedömningarna.

– Vi har inte tagit upp frågan med polisen än. Men vi har goda kontakter med polisen och det här är ett sätt att visa dem ytterligare stöd i frågan, säger Per-Olof Forsblom (V).

I klippet ovan kan du höra ledamoten berätta mer om hur nämnden resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.