Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Therez Almerfors vill påskynda lagändring – juridikexperten kritiserar kommunen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Uppsala kommun vill ändra lagen – efter nya domen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun var pådrivande i att ”testa lagen” – och förlorade.

Nu vill man få till en lagändring för att kunna fortsätta neka ekonomiskt stöd till personer som bor på svarta kontrakt.

I mitten av maj kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som fastslog att kommuner inte får neka invånare ekonomiskt stöd bara för att de bor på svarta kontrakt.

SVT Uppsala har tidigare granskat frågan och kunde avslöja att 130 kommuner gjorde detta – vilket slog mot utsatta, men inte svartuthyrare.

Nu måste kommunerna rätta sig efter lagen.

– De borde ha förstått att man gjorde fel. Det är nära på kriminellt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Vill skriva till regeringen

Uppsala kommun har tidigare varit i kontakt med regeringen om att få till en lagändring och frågan utreds av Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Men Alliansen i Uppsala vill påskynda processen och göra ytterligare en skrivelse till regeringen om lagändring.

– Vi har konstaterat att det har gått emot lagen. Bristerna i lagstiftningen vill vi åtgärda, säger Therez Almerfors (M), kommunalråd.

Samstämmig syn

Från Socialdemokraternas sida menar man att det finns en samstämmig syn på att en lagändring ska komma till.

– Det finns en tydlig linje i hela kommun-Sverige: Vi vill ändra lagen, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

I klippet ovan: Therez Almerfors vill påskynda lagändring – juridikexperten kritiserar kommunen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.