Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se hur demokratiambassadörerna arbetar för att locka fler till att rösta i valet. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Här raggar kommunen Gottsundabor – vill få fler att rösta

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt röstar 85 procent av Sveriges befolkning, men i Uppsalas olika stadsdelar varierar den siffran stort. I Gottsunda röstade knappt hälften av befolkningen i valet 2018 – något som Uppsala kommun nu vill ändra på genom så kallade demokratiambassadörer.

– Ett så ojämnlikt valdeltagande kan leda till att inte alla gruppers intressen tillvaratas och det är allvarligt, säger Weronica Öhrt, samordnare i Uppsala kommun.

Vid matmarknaden i Gottsunda centrum står ett bord fullt med nyckelringar, klistermärken och broschyrer på olika språk – alla med samma budskap: Ta din chans att rösta i valet.

– Ibland handlar valet att inte rösta om okunskap eller att man har svårt att ta sig till en vallokal och där vill vi hjälpa till och informera om möjligheterna som finns, säger Weronica Öhrt, samordnare i Uppsala kommun.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Gottsunda är ett område där väljarna är en bred grupp bestående av både förstagångsväljare och äldre. Dessutom är en stor del av befolkningen utrikesfödda.

Flera faktorer påverkar valdeltagandet

Enligt Karl Nygren, samhällsanalytiker i Uppsala kommun, är det viktigt att tänka på att graden av valdeltagande i samma valdistrikt kan skilja sig från val till val.

– Folk föds och dör och flyttar, så det kan variera över tid, säger han.

Men när Uppsala kommun kartlade valdeltagandet i kommunen blev det tydligt att valdeltagandet skiljer sig stort i Uppsala. Kartläggningen visade även samband mellan personer som är exempelvis är utrikesfödda, har kortare utbildningsbakgrund eller har lägre inkomst – och i hur stor utsträckning man väljer att rösta i valet. Därför arbetar nu Uppsala kommun specifikt med insatser som förväntas höja valdeltagandet inom dessa grupper, med ett flertal olika metoder.

I klippet: Se hur demokratiambassadörerna arbetar för att locka fler till att rösta i valet.

Här finns valambassadörerna framöver i Uppsala:

▪ 3/9 kl 12.00-15.00 Gottsunda centrum

▪ 8/9 kl 13.00-18.00 Gränby centrum

▪ 9/10 kl 10.00-19.00 Gottsunda centrum

▪ 10/9 kl 12.00-15.00 Gottsunda centrum

Fler datum kan tillkomma allt eftersom. För mer information, kontakta Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet