Fredrik Ahlstedt (M) vill har fler parkeringsplatser i nya stadsdelar – eftersom bilarna kommer att gå på el. Foto: Stadsliv AB

Uppsalas framtidsplaner har klubbats – planerna för södra staden står fast

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapaketet står fast, det står klart efter att kommunfullmäktige i Uppsala har godkänt översiktsplanen 2016. Alltså fortsätter planeringen för bland annat 21 500 nya bostäder i södra Uppsala, något som väckt starka protester.

Kommunfullmäktige har nu godkänt ett slags granskning av översiktsplanen från 2016 som bland annat bestämmer hur utbyggnaden med spårväg och tiotusentals nya bostäder i de södra delarna av kommunen ska se ut.

Prognosen som kommunen arbetar efter är att vi år 2050 kommer att vara 380 000 invånare istället för 340 000 invånare. Fram till nu har staden huvudsakligen växt inåt, men i framtiden vill man att staden får fem stadskärnor.

Södra staden

Förutom innerstaden ska det bildas fyra större stadsnoder i Bergsbrunna, Börjetull, Gränby och Gottsunda-Ultuna. Totalt ska 33 000 nya bostäder byggas, och av dessa ska 21 500 byggas kring Bergsbrunna, vilket väckt starka protester bland boende i området då planen bland annat är att bygga på skogsmark, och förtäta i bostadsområden.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, har bland annat motiverat planerna på att avverka skog med att det råder brist på jordbruksmark.

Medan mittenstyret fortfarande tycker att översiktsplanen fungerar är bland annat Moderaterna emot.

De som flyttar till de nya stadsdelarna ska hellre åka kollektivt eller cykla än att sätta sig bakom ratten och köra till fotbollsträningen eller mataffären – men Moderaterna pekar på faktorer som är mer aktuella nu än för fyra år sedan när översiktsplanen klubbades.

I klippet så motiverar Fredrik Ahlstedt (M) kravet på fler parkeringsplatser – och därför får han mothugg av Erik Pelling (S).

Uppsalapaketet är ett avtal i mångmiljardklassen mellan staten, kommunen och regionen.

Avtalet är att staten ska finansiera:

  • ytterligare två järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm
  • en ny järnvägsstation i Bergsbrunna
  • samt bidra med hälften av kostnaderna för att bygga spårväg i södra Uppsala

Uppsala kommun ska säkerställa nybyggnation av 33 000 bostäder i Bergsbrunna och de södra stadsdelarna.

Översiktsplanen är kommunens samlade strategi för hur mark- och vattenområden och den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras – i staden, på landsbygden och i tätorterna. Planen visar vägen för beslut om dagens och framtidens Uppsala. Nu gällande översiktsplan antogs i december 2016 och visar utvecklingen fram till 2050.

Källa: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet