Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kulturnämndens ordförande berätta mer om de nya planerna för Uppsala konstmuseum. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ny plan för konstmuseet – men inget besked om lokalfrågan

Publicerad

På torsdagen presenterade kommunen en ny plan för Uppsala konstmuseums framtid. Men något besked om den omdebatterade lokalfrågan kom inte.

– Det rullar på parallellt, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Planerna för Uppsala konstmuseums framtid har diskuterats fram och tillbaka under flera års tid, och en stor del av debatten har handlat om var museet ska ligga. I maj beslutade kommunen att museet blir kvar i befintliga lokaler på slottet tills vidare.

Ambulerande konsthall

Under torsdagen presenterade kulturnämnden att totalt 7 400 000 kronor ska läggas på att utveckla konstmuseets verksamhet under kommande tre år. Bland annat ska en ambulerande konsthall införas. Ytterligare 5 miljoner kommer satsas på ett historiskt centrum i slottet. Men något svar på lokalfrågan kunde Mittenstyret inte leverera.

– Kommunfullmäktige har beslutat att vi ska ha nya större lokaler. Exakt var och hur tar vi upp i våra lokalförsörjningsplaner, det rullar på parallellt med detta, säger Linda Eskilsson (MP).

I klippet berättar hon mer om de nya planerna och när museet kan tänkas flytta till nya lokaler.

  • 2017 genomförde kulturnämnden en förstudie om ett nytt konstmuseum i Uppsala som återrapporterades till kommunstyrelsen.
  • 2018-2021 gjordes en fördjupad utredning kring utveckling av kommunens konstverksamhet och placering av Uppsala konstmuseum.
  • Tidigare i år lade Mittenstyret fram ett förslag på hur man skulle bygga ut slottet med nya museilokaler och en hiss från Svandammen. 22 mars beslutade kommunstyrelsen dock att upphäva förslaget då det saknades politiskt stöd.
  • Kritiken har bland annat handlat om att slottet är svårtillgängligt för vissa grupper i samhället.
  • I maj 2021 fattade kommunen nytt beslut om att utveckla Uppsala konstmuseum i befintliga lokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer