Förslaget är att bygga en hiss vid Svandammen, som genom en bro tar besökare upp till slottet. Bilden är en skiss. Foto: TT/White arkitekter

Planen: Hiss och bro till Uppsala slott

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet vill bygga ut Uppsala slott – för att där placera konstmuseum. Men man planerar även att låta resa en hiss som kan ta besökarna från Svandammen till slottshöjden.

– Det är det billigaste och den mest driftsäkra lösningen, man kan tänka sig att det blir som Katarinahissen i Stockholm, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt förslaget, som kommunfullmäktige ska besluta om 3 mars, är tanken att hissen ska invigas år 2028.

Uppsala konstmuseum har legat i slottet sedan 1995. Huruvida det i framtiden ska ligga kvar där har varit omdiskuterat. Miljöpartiet har till exempel förespråkat att muséet ska flytta till andra lokaler på Västra ågatan. Det förslag som nu har presenterats går ut på att det kommer att fortsätta husera i slottet. Dels i sina gamla lokaler – men även i en utbyggd sektion.

Enligt kommunen beräknas hela satsningen kosta omkring 44 miljoner kronor.

I klippet ovan kan du se hur hissen är tänkt att se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.