Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppsala län i vaccinationstoppen: ”Ser ljust ut” Foto: SVT

Uppsala i vaccinationstoppen: ”Ser ljust ut”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen i Uppsala län har pågått för fullt sedan slutet av januari. Nu har över 100 000 länsbor fått en första dos av vaccinet. Uppsala ligger i topp i landet när det kommer till vaccinationstäckning för alla personer 65 och uppåt i regionen.

Nu kallas alla som är 50 år eller äldre till vaccinering i Uppsala län. Uppsala har enligt statistik från Folkhälsomyndigheten legat i topp i landet när det kommer till vaccinationstäckning för alla personer 65 år och äldre per region.

– Det är ständigt skriftande besked från Folkhälsomyndigheten, men det ser ljust ut för vaccinleveranserna och prognoserna, säger Erik Sköldenberg chefsläkare på Region Uppsala.

Att Uppsala län ligger i vaccinationstoppen kan enligt Erik Sköldenberg bero på två faktorer.

– Vi är rätt övertygade om att det beror på att vi har kallat alla personer med förbokade tider samt mycket tätt samarbete med kommunerna där vi nått alla inom hemtjänst och på särskilda boenden.

I klippet hör du hur vaccineringen i Uppsala gått hittills och när chefsläkaren Erik Sköldenberg tror alla i länet vaccinerats.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att alla i ålderskategorin 50-59 år fått en kallelse till vaccination. Det stämmer inte. Under veckan kallas omkring 6 000 personer – därefter har alla fått en kallelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet