I dag importeras hälften av all den mat vi äter i länet från utlandet. Det vill länsstyrelsen ändra på.
Tillsammans med representanter från LRF Mälardalen, Region Uppsala, SLU, SVA och Uppsala kommun har man tagit fram en handlingsplan för att stärka den lokala livsmedelsproduktionen.
Handlingsplanen är en del av den strategi som regeringen presenterade 2017 för att Sverige ska producera mer mat.
Få mjölkbönder kvar
Men samtidigt kämpar många bönder för sin överlevnad. Anna Ohlström är mjölkbonde från Tierp.
– I dag finns det 3 500 mjölkbönder i Sverige. För 20 år sedan var vi 15 800. Det har ju sjunkit ganska rejält. Fortsätter det i den här takten, då kommer inte vi att finnas kvar.
Självförsörjande
Landshövding Göran Enander menar att det finns flera skäl till att länet behöver bli mer självförsörjande vad gäller livsmedel.
– Vi importerar till halva livsmedelsvärdet från utlandet i dag. Av beredskapsskäl och andra skäl är det viktigt att vi ökar vår egen livsmedelsproduktion.
Konsumenterna bestämmer
Men det saknas konkreta förslag för hur det ska gå till. Anna Ohlström menar att det är konsumenterna som bestämmer vägen framåt – valet görs i matbutiken, mellan närproducerat och importerat.
– Om våra produkter går åt, då blir det automatiskt att vi ökar vår produktion, säger Anna Ohlström.