Uppsala moské. Foto: SVT

Inget utrop för Uppsala moské

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting har förändrats för Uppsala moské efter tisdagens besked att Växjö moské tillåts ha böneutrop. De ser inget behov av att själva ansöka om möjligheten.

En gång i veckan, på fredagar, kommer Växjömoskén få sända ut böneutropet via högtalare – och blir därmed den tredje moskén i Sverige att få göra det. Ett beslut som tillkännagavs under tisdagen.

Enligt Ahmad Orfali, vice-ordförande för Uppsala moské, är beskedet om Växjö inget som förändrar läget för den egna församlingen.

Inget intresse för externa böneutrop

– Vi är inte så intresserade av det faktiskt. Det finns inga bostäder omkring vår moské och syftet med utropet är att folk ska höra och komma ihåg att de ska gå till moskén. Det är onödigt om ingen bor runtomkring, säger han.

De fem dagliga böneutropen sköter församlingen i stället inuti lokalen och Ahmad Orfali tycker att det fungerar bra utan några externa högtalare.

– Det är inget krav att ha det och alla har ju sina egna mobiler ändå, så dom vet i alla fall om när det är dags, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer