”Myndigheten skulle vara ett väldigt viktigt tillskott till Life science-branschen här i regionen” menar Yvonne Näsström. Foto: SVT/TT

Uppsala och Stockholm hoppas få hit EU-myndighet

Uppdaterad
Publicerad

I och med att Storbritannien röstat för att lämna EU söker de EU-myndigheter som ligger i landet nya hem. Företrädare för Uppsala och Stockholm har därför gått ihop för att få europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), till regionen. Inom kort väntas kommunerna få besked om regeringen ställer sig bakom förslaget eller ej.

– För Sverige som land skulle det betyda väldigt mycket att få hit den här myndigheten. Vi vill vara en framstående Life science-nation och då är europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) en viktig spelare, konstaterar Uppsala kommuns näringslivsdirektör Yvonne Näsström.

Life science är ett samlingsnamn för läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikindustrin.

Hon ingår i en arbetsgrupp, med företrädare från både politiken och näringslivet, som nu lobbar för att myndigheten inte bara ska flytta till Sverige, utan även till Uppsala- och Stockholmsregionen. Ett arbete som Uppsala kommun öppnade för redan i somras.

– 55 procent av Life science-kompetensen i Sverige finns här, så det skulle passa bra. Dessutom är det geografiska läget med närhet till Arlanda en fördel.

EU:s läkemedelsverk

Europeiska läkemedelsmyndigheten kan beskrivas som en europeisk motsvarighet till vårt nationella läkemedelsverk, och de ansvarar för hela unionens läkemedelsfrågor. I dag ligger myndigheten i London men eftersom Storbritannien nu röstat för att lämna EU kommer de EU-myndigheter som ligger där att flyttas till andra länder.

– Vi har meddelat regeringen om vårt förlag och presenterat våra argument, det besked vi fått är att frågan om huruvida Sverige ska ansöka om att få hit myndigheten eller inte kommer att tas upp snart.

Vad betyder snart?

– Det vet vi inte exakt, svarar Yvonne Näsström.

Hård konkurrens

Om regeringen bestämmer sig för att ansöka är det däremot inte säkert att de i så fall pekar ut var i landet EMA borde ligga. Det finns nämligen fler städer som är sugna.

– Jag tror att Göteborg och Lund också är intresserade.

Men även om regeringen bestämmer sig för att ansöka är det långt ifrån säkert att myndigheten flyttar hit. Beslutet fattas nämligen av Ministerrådet och EMA lär vara attraktivt för flera länder.

Arbetstillfällen och nyetableringar

Varför är det så viktigt att få hit myndigheten till vår arbetsmarknadsregion?

– För Uppsala/Stockholmsregionen vore det ett viktigt tillskott till den stora Life science-bransch som redan finns här och myndigheten skulle säkerligen locka till sig fler företag som arbetar i branschen.

Vad betyder det i arbetstillfällen?

– Europeiska läkemedelsmyndigheten har ungefär 900 anställda och många av dem kommer säkert komma med, men nya kommer säkerligen behöva anställas. Sedan har nog flera medföljande och då gäller det att lösa bostadssituation och så vidare för dem.

Du låter väldigt positiv, ser du något negativt med att myndigheten skulle flyttas hit?

– Nej, egentligen inte mer än att det kommer att krävas mycket samarbete mellan de kommuner som deltar i det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.