Uppsalas landshövding Göran Enander pratade ihopväxta städer och fyrspår i Almedalen. Foto: SVT

Uppsala + Stockholm = Uppholm?

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Göran Enander var en av flera från Uppsala-delegationen som deltog i ett Almedalenseminarium om framtidens ihopväxta städer.

Landshövdingen tyckte dock inte att det viktigaste är att städer som Uppsala och Stockholm växer ihop, utan att det finns bra kommunikationer. Något som den planerade fyrspårsutbyggnaden kan komma att förbättra.

– Hela samhället mår bra av att kunna röra sig snabbt och fritt kunna nå större områden. Men det är klart att om vi pratar om megastäder internationellt så ser vi stora problem, men svenska städer är ur ett europeiskt perspektiv ganska små, säger Göran Enander.

Får inte växa alltför snabbt

Vad kan du se för problem när städer växer samman?

– Livskvalitetproblem kanske. Bor man i större städer så vill man ha alternativ på sin fritid. Man söker sig till tystnad och naturen.

Finns det rum för sådana miljöer när städerna växer?

– Jo det tror jag. Det gäller att tänka efter när man växer. Att lämna grönområden och se till att man inte växer alldeles för snabbt. Då kan man få växtvärk, säger Göran Enander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsalapaketet

Mer i ämnet