Peter Gembäck, en tidigare pastor i Filidelfiaförsamling i Kuntby, på väg in i rättssalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Knutbydomen står fast – hovrätten fastställer tingsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av mars dömdes den tidigare Knutbypastorn Peter Gembäck till villkorlig dom och dagsböter för olaga tvång och misshandel. Efter det valde Gembäck att överklaga straffsatsen i domen för att få ett lindrigare straff. Nu har hovrätten har prövat frågan – men beslutat att tingsrättens dom ska stå fast.

Den 13 mars i år föll domen i Knutbymålet där de tre tidigare pastorerna Peter Gembäck, Åsa Waldau och Urban Fält åtalades för bland annat flera fall misshandel och sexuellt utnyttjande. Samtliga pastorer fick fällande domar.

Peter Gembäck dömdes till villkorlig dom och 80 dagsböter för misshandel och olaga tvång. Senare valde han att överklaga straffsatsen i domen till hovrätten. Enligt överklagan ansåg Peter Gembäck att han borde slippa betala dagsböter, bland annat eftersom att han frivilligt angett sig själv till polisen och bidragit med uppgifter som varit betydande för utredningen. Men hovrätten tycker att tingsrättens dom redan tagit hänsyn till detta – och beslutar därför att målet är avgjort och att ingen rättegång kommer att hållas. Vilket UNT var först med att rapportera om.

– Därför landade hovrätten i att tingsrättens dom inte ska ändras, utan fastställas, säger Anna Sverker Kabiri, tf assesor vid Svea hovrätt.

Peter Gembäck: ”Respekterar deras beslut”

Anledningen till att Peter Gembäck valde att överklaga straffsatsen i tingsrättens dom menar han har att göra med de straff som de två andra tidigare pastorerna som åtalades dömdes till.

– Det är klart att jag hade frågor kring tingsrättens dom. Men för min del hade jag nog inte överklagat om straffsatserna varit högre för mina tidigare kollegor. Jag tyckte de var oproportionerliga och därför ville jag ifrågasätta om det var en korrekt dom.

– Nu har juridiken sagt sitt och jag respekterar deras beslut, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.