Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen berätta mer om hur man arbetar för att stoppa skjutningarna. Foto: Fredrik Sandberg/Johan Nilsson/TT

Uppsala värst drabbat av skjutningar i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning av SVT Nyheter visar att Uppsala är det län i Sverige som har drabbats av flest skjutningar per invånare de senaste åren.

– Läget är väldigt allvarligt, säger Jale Poljarevius, chef för underrättelsesektionen i Region Mitt.

Uppsala län har totalt haft 80 skjutningar sedan 2018 och fram till den 31 augusti i år, enligt polisens statistik. Det är 20,6 skjutningar per 100 000 invånare. Totalt åtta personer har avlidit och 29 har skadats.

Jale Poljarevius menar att trenden nu har vänt och går åt rätt håll, men att det snabbt kan ändras.

– Vi har låst in många centrala aktörer men det kan ändå bli så att nya personer vill besätta de positionerna. Det kan bli nya skjutningar, och vi försöker ligga i framkant.

Men ni har ju redan jobbat med det här i flera års tid?

– Det enda vi kan göra är att jobba väldigt intensivt med en inlåsningseffekt. Men det som bekymrar mig, och det är min personliga åsikt, är att de vi griper kommer ut väldigt fort. Och då går det inte att kräva av polisen att stoppa allting, säger Jale Poljarevius.

”Det har vänt”

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, framhåller att Uppsala varit värst i landet – men att det var tidigare.

– Så var det 2019, men sedan dess har det skett en rejäl minskning i antalet skjutningar. Såklart är vi ändå inte nöjda, varenda skjutning som sker är ett samhällsproblem. Men nu har det vänt i en positiv riktning och det gäller att hålla i det arbetet, säger Erik Pelling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet